Ġgantija

Két hatalmas kőtömb között egy terembe lépünk, a köveken évezredes díszítést, nagy odafigyeléssel kimunkált elrendezést látunk mindenhol. A Ġgantijában állunk, a világ legidősebb emberi építményében. Egy 5600 éves templomban, amely ezer évvel idősebb a piramisoknál vagy Stonehenge-nél, és amely ma is tanúskodik az akkori ember szinte szó szerint hegyeket mozgató hitéről: a falakban helyenként még hat méter magasan állnak a soktonnás kőtömbök, amelyeket a parti szikláktól emberi erővel hordtak ide, a domb tetejére. Nem a halál kultuszát ápolták itt, nem temető vagy valamiféle hadisten sötét szertartásainak helye volt ez: a Földben a Föld Anyát, a születést, az életet, a Napban – amelynek “születéséhez” (a téli napforduló napkeltéjéhez) a templom elrendezését igazították – az örök Atyát tisztelték itt. A helyiek egy óriás művének hitték, ám mára kiderült, hogy a lehető legszélesebb társadalmi összefogás jele: a „papok”, a legmodernebb tudomány művelői összefogtak a köveket cipelő és az ellátást biztosító földművesekkel, hogy istenüknek olyan emléket állítsanak, amely túlélte őket és utódaikat is. (2012-es saját blogbejegyzés)

Saját rajz a Ġgantija eredeti állapotáról

Saját rajz a Ġgantija eredeti állapotáról

A Ġgantija az għawdexi Xagħra község határában áll egy platón. A déli templom a legidősebb Málta őskori templomai közül, sőt a világ legidősebb még álló emberi építménye. Valamikor Kr. e. 3600 körül épült, míg az északi templomot néhány évszázaddal később építették hozzá. Emiatt a Ġgantija a máltai templomok kora első szakaszának (Kr. e. 3600-3100) névadója is lett.

A Ġgantija homlokzata a déli templom tengelyéből nézve

A Ġgantija homlokzata a déli templom tengelyéből nézve

A Ġgantija egy platón áll, ahonnan remek kilátás nyílik a sziget jelentős részére

A templom egy platón áll, ahonnan remek kilátás nyílik a sziget jelentős részére

Egészen a XX. századi ásatásokig az emberek nem tudták elképzelni, mi lehet az épület, legtöbben óriások (a helyiek szerint egy óriásnő, Sansunna – vegyük észre a hasonlóságot a bibliai Sámson nevével!) építményének tartották, erre utal máltai neve, és hogy évszázadokon át más nyelveken is az Óriás tornyaként utaltak rá (Giant’s Tower, Torre del Gigante).

Az északi templom folyosója

Az északi templom folyosója

A templom hatalmas mészkőtömbökből épült, és a sajátos máltai templomok jegyeit viseli magán: a homorú homlokzatba épített triliton (két kőtömbön keresztbefektetett harmadik) ajtón keresztül ovális termekbe lépünk (más források a terem helyett két “apszist” emlegetnek, ám ezeknek nincs köze a későbbi korok apszisaihoz). A déli templomban az első terem két oldalán talán két szobor állhatott, a hátsó terem bal oldalán egy kőoltár, jobb oldalán egy tűzhely maradványa figyelhető meg. A folyosó a templom tengelyében (a hátsó terem oldalában) egy ötödik “apszisban” végződik, itt állhatott a templom fő szobra (más templomokból ismert leletek alapján egy nőalak). A templom falai ma is átlagosan 2-3, helyenként 7 méter magasan állnak. Rengeteg apró részletet is észrevehetünk: a pontozásos díszítéstől kezdve az ajtókat záró ponyvák feszítéséhez használt vájatokon keresztül az előtér szegélyéig és a valószínűleg a kövek szállítására használt kőgolyókig.

Déli templom: az első terem jobb oldala, a lépcső tetején egy szobor állhatott

Déli templom: az első terem jobb oldala, a lépcső tetején egy szobor állhatott

Az oltár a hátsó terem bal végében

Az oltár a hátsó terem bal végében

A templom – másokhoz hasonlóan – régészeti értékének jó részét (nevezetesen a betemető törmelékben fennmaradt tárgyi emlékeket) elvesztette, amikor 1827-ben a régészetkedvelő Bayer ezredes, Gozo kormányzója “ásatott” itt, ez ugyanis annyit jelentett, hogy a templomot betöltő törmeléket egyszerűen elhordatta, és nyoma sem maradt. Ennek ellenére sokáig a sziget egyetlen turista-célpontja volt, világhíre megmaradt, sőt 1980 óta az UNESCO világörökség része.

Hasznos információk

A templom Xagħra határában áll, busszal (307 vagy 322, megálló Ggantija/Tempji) vagy autóval közelíthető meg (a bejáratnál van parkoló). Nyitvatartása: 9-17 óráig. A belépőjegy 5 € (2013), de az üzemeltető Heritage Malta más helyszíneire is érvényes gyűjtőjegyeket is lehet venni (részletek a HM honlapján: http://www.heritagemalta.org).

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s