Időjárás

Málta mediterrán éghajlatú, időjárását alapvetően meghatározza a Ráktérítőhöz való közelsége illetve a Földközi-tenger. A forró, száraz nyarat esős, viharos, de még viszonylag meleg ősz, majd viharos, hűvös tél követi, a tavasz meleg, kezdetben esős, majd egyre szárazabb.

A hőmérsékletek július-augusztusban a legmagasabbak, átlagosan 34 fok nappal, a havi átlag éjjel 24 fok, de nem ritkán éjszaka is alig csökken, pl. júliusi látogatásunk egy hetében soha nem volt 30 fok alatt. A leghidegebb január-februárban van, az átlagos napi hőmérséklet ekkor 10-12 fok körül van. A nálunk vénasszonyok nyarának nevezett szeptember-októberi meleg időszak Máltán Szent Márton nyaraként ismert, és novemberben van. Hivatalosan a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 42 fok, ami nem olyan sok, ha összevetjük Magyarország 41,9 fokos rekordjával. A hivatalosan valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet 1 fok. Természetesen lokálisan, és nem mérési körülmények között ennél több vagy kevesebb is lehet. A hőmérséklet-érzetet nagyban befolyásolja a páratartalom is, nyáron általában jó néhány fokkal melegebbnek, télen pár fokkal hidegebbnek érezzük a levegőt a valós hőmérsékleténél.
A tenger átlaghőmérséklete február-márciusban a legalacsonyabb, 16 fok, innen emelkedik az augusztusi átlag 27 fokig, de lokálisan előfordulnak 30 fok fölötti hőmérsékletek is.
A melegérzetet fokozza a Nap beesési szöge is: a júniusi napfordulókor a Nap 77°-os szögben delel (Magyarországon ez átlagosan 66°). Emiatt természetesen a nap közbeni UV sugárzás is magasabb, májustól augusztusig átlagban is a veszélyes 8-as szint fölött van, június-júliusban pedig szinte naponta meghaladhatja a Magyarországon valaha mért legmagasabb értéket (9,4).

Nyáron felhőt sem látni, a tenger alig hullámzik

A nyári öltözködéshez érdemes figyelembe venni, hogy a templomokba tilos túl rövid nadrágban, szoknyában, illetve ujjatlan felsőruházatban bemenni, tehát a legnagyobb meleg ellenére is legyen nálunk hosszabb öltözék. A téli ruházatnál figyeljünk arra, hogy ha nem szállodába megyünk, jó eséllyel semmilyen fűtés nem lesz a szálláson, Máltán ugyanis úgy gondolkodnak, hogy télen fel kell öltözni, a lakásban is. Fűtési lehetőség csak árammal (forró levegő befúvás vagy elektromos kályha), meglehetősen drágán van.

Az évi átlagos csapadék mennyisége 560 mm (összehasonlításként Magyarországon 600 mm), ez októbertől május elejéig esik, leggyakrabban időszakosan, záporok, zivatarok formájában. Ezt azért is érdemes tudni, mert Málta jelentős részén nincs megoldva az esővíz elvezetése, a záporral érkező vízmennyiség az utcákon akár méteres vastagságban folyik le a tengerbe. Esőn és harmaton kívül más csapadékot szinte nem ismernek, néhány évente egyszer fordul elő reggeli dér, havazásról 1877-ből, 1895-ből, 1905-ből, 1949-ből és 1962-ből számolnak be a források (ám szinte semmi nem maradt meg a talajon), 2012. februárjában viszont rövid időre a Magyarországon megszokott fehér leplet is megtapasztalhatták a máltaiak.

Az őszi-téli időszakban nagy(obb) hullámok, felhős-esős idő, és főként erős szél jellemző

Közeledő viharfelhő szeptemberben

Mivel körös-körül semmi nem állja útját, a szél állandó tartozéka Málta időjárásának. A nyár nagy részében az északnyugati hűvös szél enyhíti a meleget, ám minden évben van néhány hét, amikor délire fordul, és forróságot (rosszabb esetben homokot) hoz a Szaharából. Ez a xlokk (‘slokk’), olaszosan sirokkó. A téli hidegebb időjárást az északnyugati majjistral (misztrál) és az északi tramuntana hozzák, de a leghidegebb, legviharosabb idő a kelet-északkeleti grigalhoz kötődik. Ez nem csak a hőmérséklete miatt hírhedt, hanem mert befúj Málta nagy kikötőibe, így a hullámtörők megépítéséig különösen veszélyessé tette a hajózást. A szelet fürdőzésnél is érdemes figyelembe venni, ugyanis a parthoz sodorhatja a medúzákat.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s