Bevásárlás

A bevásárlás Málta nagy részén mást jelent, mint amihez Budapesten szokva van az ember. Nem nagyon vannak nagy bevásárlóközpontok (hirtelen a The Point Shopping Mall jut eszembe Sliemában), mindent külön boltban kell megvenni.

 

A kisebb településeken ráadásul inkább csak a legszükségesebb üzletek (élelmiszer és gyógyszertár) vannak. A másik lehetőség a falvakban (is) a teherautóval körbejáró kereskedők. Naponta-kétnaponta jön a kenyeres, zöldséges, halas, és a ház előtt, az utcán lehet bevásárolni. Harmadik lehetőség a piac, ahol helytől függően lehet zöldséget, halat és egyéb termékeket venni.
A családi vállalkozásban működtetett boltokon kívül a nagyobb településeken vannak nagyobb boltok (Pavi, Smart, Scotts, Lidl, Conad), magyarországi fogalmak szerint egy nagyobb élelmiszerbolt.

Az árak a magyarországi körül ingadoznak, egyes termékek – természetesen nem a különleges import termékek – még olcsóbbak is mint itthon. A helyi friss áruk, dohánytermékek és egyéb luxuscikkek viszont általában drágábbak. Összességében az itthoninál több pénzből lehet kijönni, de egyrészt nem tartom megfizethetetlennek, másrészt fontos hangsúlyozni azt is, hogy ezért a magyarországinál sokszor jóval jobb minőségű árukat lehet kapni.

A nem élelmiszer jellegű üzletek (ruha, papír, lakberendezés, műszaki cikkek) is elszórva találhatók, főleg az agglomeráció településein. Márkaboltok ugyanúgy léteznek, mint mindenhol, bár a legtöbből egy, legfeljebb két-három van. Kézműves és helyi mezőgazdasági termékekért időnként messzebb kell menni vidékre.

Az árak átlagban itt is a magyarországiakkal összevethetők, bár bizonyos termékek (pl. műszaki cikkek) lehetnek jóval drágábbak is.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s