Politika

Málta politikai szempontból kísértetiesen hasonlít Magyarországra. Gyakorlatilag kétpártrendszer van, természetesen sok kisebb párttal, ahol a kormány nagyjából teszi, ami eszébe jut, az ellenzék pedig igyekszik lerombolni, ha valami mégis épül. A pártérdeken felülemelkedő, nemzetcentrikus politizálás nagyjából hiányzik. Ráadásul támogatottságban sincs nagy különbség, a kormánynak általában kis többsége van a parlamentben.

A politika természetesen lecsapódik a mindennapi életben is. A miniszterek elképzeléseinek megfelelően változnak – nem ritkán egyik napról a másikra – a buszjáratok, a kórházi ágyak, az állami beruházások; szintén divat mindkét párt részéről, hogy mielőtt megkérdezik az emberek véleményét, először elmondják nekik, hogy mi legyen a véleményük; és pörögnek az állami beruházások, épülnek az üres irodaházak, az eladhatatlan lakóparkok, egyszer-egyszer még hasznos dolgok is, mint pl. a kompterminál.

A parlament épülete, volt nagymesteri palota Vallettában

Hasznos információk

Málta egykori brit gyarmat 1964 óta önálló állam, 1974 óta köztársaság. Államfője ebben a 10 évben II. Erzsébet brit királynő volt, akit kormányzó képviselt. 1974 óta parlamentáris köztársaság, ötévente választott köztársasági elnökkel. Jelenlegi köztársasági elnöke Ġorġ (George) Abela.

A 69 képviselőből álló, egykamarás parlamentet négy évre választják. A képviselők döntő többsége a II. világháború óta a két nagy párt, a Nemzeti Párt (más elnevezés szerint Nacionalista Párt) és a Munkáspárt soraiból kerül ki. Az elmúlt bő hatvan évben csak e két párt volt kormányon. A többi párt szerepe inkább a helyi ügyekre korlátozódik.

Update (2013. március)

Jelenleg 15 évi nemzeti párti kormányzás után 2013. márciusában a Munkáspárt került hatalomra. A miniszterelnök Joseph Muscat.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s