Xgħajra

Legutóbbi nyaralásainkon helyi barátaink javaslatára a keleti országrész e kis falujában találtunk kiadó lakást. Xgħajra azért volt különösen vonzó, mert itt csöndes, valódi máltai élet folyik.

Nincsenek nyugati cégek a faluban, a helyiek vagy vállalkozók, vagy messzire járnak dolgozni. Az egyetlen konzumista beütés a faluban a nyugati határban épülő Smart City (bővebben l. a Wikipedia Kalkara szócikkében), de annak is Rinella felől, nem pedig innen van a bejárata. A gyerekek itt az utcán futkosnak. A falu alig 40-50 éves, látnivalói gyakorlatilag nincsenek (az erőd nem látogatható, a néhány világháborús brit figyelőállásért senki nem jön ide). Így turistát errefelé szinte sose látnak, annyira, hogy a buszon helyi tarifájú jegyet kaptam, mikor a sofőr látott kijönni az egyik házból – pedig nincs egy déli arcom.
A Wikipédián említett nevezetességeken kívül érdekessége, hogy a Nap a partról nézve egész évben a tenger fölött kel.

Napkelte Xgħajra tengerpartján

Napkelte Xgħajra tengerpartján

Itt mindenki nyugodtan lejár a tengerre fürdeni, és nem gond félmeztelenül az utcára menni. A szomszédok átköszönnek – még nekünk is. Reggel pedig vadászpuskák vagy tűzijáték hangja ébreszt, attól függően, éppen melyik szezon van. Egyszóval semmi nem emlékeztet egy turistaparadicsomra, és mi pont ezért szerettük meg.

A parti út

A parti út, háttérben a Smart City

Hasznos információk

A községben kevés a vásárlási lehetőség, bolt és gyógyszertár találhatók a templom két oldalán (az erőd melletti körforgalomból az erőddel szemközti irányba kell kimenni). A héten több alkalommal jár zöldséges, halas és kenyeres autó, ahonnan vásárolni lehet. Étterem és elvitelre pizza a parti úton, a játszótér mögött van (a buszok végállomásától a menetirány szerint kicsit visszafelé). A tengerpart sziklás, de a víz tiszta, sok helyen lehet fürdeni. A parttól sehol nem szabad 10-20 méternél messzebb menni, mert a szikláktól nem messze már folyamatos tengeráramlás van.

Videó

Webkamera

Smart City

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s