Regatta

A Nagy Kikötőben 1955 óta versenyszerűen megrendezett regatta ma már szerves része a szeptember 8-i győzelem napi (Victory Day) ünneplésnek, amikor Málta a Szent János Lovagrend-vezette 1565-ös győzelmére emlékszik a törökök fölött. A résztvevők a Nagy Kikötő városai, Kalkara, Birgu, Bormla (Cospicua néven), Isla (Senglea néven) és Marsa, valamint egy csapat képviseli Birżebbuġa városát és a Marsamxett öböl városait (főleg Valletta) is. A rajongók az öböl két oldalán a városfalakról és a rakpartokról nézik a versenyt.
A regatta folyamán a csapatok különböző felállásban és hajótípusokkal mérik össze tudásukat (erre hónapokig készülnek), majd ezek pontszámai döntik el a végső sorrendet és a scudetto sorsát. A versenyt legalább akkora érdeklődés kíséri, mint a futballbajnokságot, és a dopping- és egyéb szabályokat is ugyanolyan komolyan veszik.
Az elmúlt harminc évben március 31-én (az angolok kivonulásának évfordulója) is rendeznek regattát, de valódi súlya a szeptemberi versenynek van, a bajnokokat is inkább itt tartják nyilván a rajongók.
A rekordbajnok jelenleg Isla (Senglea) 23 győzelemmel, 2008 és 2012 között nem talált legyőzőre. Azt mondják a helyiek, hogy ha Senglea nem nyer, Szűz Mária nem jön ki a templomból. Isla búcsúnapja ugyanis szintén szeptember 8, amikor Mária szobra körmenetben végigjárja a várost, kivéve ha vihar van. A rajongók szerint viszont Senglea csak olyan körülmények között nem nyerhet a regattán, amikor a szobrot sem lehet kihozni.

Isla csapata a scudettóval 2008-ban. Fotó: Ronnie Gauci, Wikimedia.

Update 2013

A 2013-as Victory Day áttörést hozott: a feltörő Marsa (sorozatban kétszer megnyerte a március 31-i versenyt is) és Cospicua (soraiban N. barátunkkal) maguk mögé utasították Sengleát, Marsa azóta folyamatos győzelmi sorozatot épít.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s