Mdina

Mdina (kiejtve ‘imdina’) Málta első (fő)városa. Amolyan ablak a múltra. A város határát ma is a városfalak alkotják, és lakossága mindössze annyi, amennyien a normann és barokk korszak között épült házakban elférnek.

Igazi időutazás a mészkő házak között a mészkő utcákon járni, a házak díszítése Málta történetének különböző időszakait idézi, és autóval csak külön engedély birtokában lehet behajtani. A város teljes szélességében besétálható 10-15 perc alatt. Mégis olyan különleges hangulata van, hogy szinte sosem bírtuk ki, hogy ne nézzünk be. Ez az a város, ahol még a rendőrség épülete is barokk. A társkatedrális a vallettai Szent Jánossal közösen viseli a katedrálisi címet, ami ritkaság. A templomot Lorenzo Gafà, Málta egyik leghíresebb építésze tervezte az 1693-as földrengés után, és vallettai társához hasonlóan a padlót lovagok sírkövei alkotják.
Első ízben ráadásul este voltunk ebben a kisvárosban, amikor turisták nélkül, csak a helyiek között mászkáltunk el a bástyáig, ahonnan szó szerint Málta egyharmada látszik. Nagyon szeretem ezt a kilátást, és nagyon hasznos lehetett egészen az újkorig, amikor még idegen támadókra lehetett számítani a tenger felől. Aki teheti, mindenképp menjen el Mdinába!

Mdina a levegőből

Mdina a levegőből

A látnivalókon kívül számomra egész Máltát is jelképezi ez az ódon mészkőváros. Málta első települése, minden korszakból származó házakkal (a falak előtt a Domvs Romana múzeumban egy római ház maradványai is megtekinthetők), templomokkal, ugyanakkor egy-egy modern bolt, étterem is jól megfér a régi falak között. A sziget szívében emelkedik egy kiugró dombon, és fizikailag is uralkodik az ország fölött. Akárhányszor el kellett hagynunk Máltát, a repülőbe beszállva az ajtóból az utolsó pillantásomat valahogy mindig a dombtetőn méltóságteljesen uralkodó Mdinára vetettem.

Hasznos információk

A város számos Rabatba közlekedő busszal és autóval is megközelíthető. A két város összeépült, az őket elválasztó, a várárkot követő széles úton állnak meg a járatok, parkolni a várárokban kialakított parkolókban lehet. Látogatás szempontjából össze lehet kötni Rabat megtekintésével. A két város lovaskocsival is bejárható (2012-ben 35 € volt az ára a 30 perces útnak, de lehet alkudni). Éttermet keveset, boltot szinte nem találunk, ebből a célból is inkább Rabatban nézzünk körül, bár az egyetlen helyre ahol jártunk (a bástya közelében álló Fontanella cukrászda), nem lehetett panasz.

Videók

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s