Ħad-Dingli és sziklái

Ħad-Dingli környéke Málta legmagasabban fekvő területe. A község, amely a nagyobb múlttal rendelkező, de kihalt Ħal-Tartarni közelében – és részben utódaként – épült a sziget délnyugati partján, egyike az ország legvidékiesebb településeinek. A középkor végéig az Inguanez család magánbirtoka volt, de még a 20. század elején is jelentéktelen falu.

Ennek ellenére számtalan nevezetesség található a területén. Az őskorból kőfejtők, és a híres keréknyomok egyik legjelentősebb lelőhelye, az ún. Clapham Junction is a környéken van, de van itt középkori kápolna és NATO-radar is. És nem utolsósorban nem messze a meredek sziklafalaktól, amelyekben Málta itt végződik, van az ország legmagasabb pontja, a 253 méterével számunkra azért alacsony Ta’ Dmejrek.

Ħad-Dingli temploma

Ħad-Dingli temploma

Dinglinek magában nem sok vonzereje van a turisták számára. Néhány turistabusz ugyan eljön a Mária Magdolna kápolnához, hogy a turisták lenézhessenek a sziklákra és Filfla szigetére, de ebben általában kimerül a látogatás. Első alkalommal mi is ezért indultunk ide. Személy szerint, mivel érdekel Málta őstörténete, most már jobban vonz a Clapham Junction, ahová mindenképp szeretnék eljutni. Mégis szép emlék maradt a “szikla tetejéről lenézünk a tengerre” is, mert az első látogatáskor először lemondtunk róla, hogy inkább a barátokkal tölthessük az időt. Cserébe ők felvittek minket, már sötét éjszaka. A látványt soha nem fogom elfelejteni: 200 méter magasról lenézve a tengeren a hold “ezüst hídja” legalább 50 kilométeren keresztül nyújtózott el a láthatárig, benne mint apró őrhajó, úszott Filfla. Borzongatóan szép látvány volt.

Dingli Cliffs, a háttérben Filfla

Dingli Cliffs, a háttérben Filfla

A helyiek számára Dinglibe menni azt jelenti, mint nálunk “vidékre”. Néhány étterme idevonz látogatókat az északkeleti országrészből is.

Hasznos információk

Ħad-Dingli megközelíthető autóval és busszal (Valletta-Rabat felől: 52, a repülőtér-Siġġiewi felől: 201, Pembroke felől: 202). A sziklák a falun túlmenve, vagy Siġġiewi és a Buskett irányából érhetők el. Itt áll a NATO-radar, a kápolna is.

Videó

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s