Beszélt nyelvek

Málta lakossága döntően háromnyelvű. Ez a történelmi adottságoknak köszönhető, az olasz a több mint 800 évi Szicíliához tartozás, az angol a 160 évi angol gyarmatosítás hagyatéka. Amin mindig elcsodálkozom, hogy tapasztalatom szerint az emberek többsége meglepődik azon, hogy létezik máltai nyelv is. Sose fogom megérteni, ezt miért akkora csoda, de lényeg, írjuk le: létezik egy külön máltai nyelv.

Maga a máltai egy keverék, alapja a szigetek alapnyelvének számító szicíliai arab. Ez a 870-es arab megszálláskor szorította ki a görögöt, és egészen a 20. századig az utolsó olyan nyelv, amelyet az egész lakosság egységesen beszélt (később a nemesség, a tisztviselők, majd a városi lakosság nem használta vagy nem is tudta a máltait). Az arab alapokból a nyelvtan maradt meg, illetve az alapvető szókincs. A századok során ehhez felszedett kb. 40% latin-olasz és kb. 25% angol szókincset. Ezért van, hogy egyes szavakat nagyon könnyű megérteni a máltaiból, de a teljes szöveg akkor is “kínai” marad.
Aki szeretné megtanulni, annak rossz hír, hogy elég kevés nyelvkönyv van, a legegyszerűbb módja még mindig az, hogy odaköltözik az ember, és használja.

Aki viszont látogatóba utazik Máltára, annak jó hír a többnyelvűség. Elég angolul tudni, azzal szó szerint mindenki elboldogul, bár megvan a maguk saját akcentusa hozzá. Az EU 2013-as felmérése szerint 93% beszél idegen nyelvet, mi eddig egyetlen emberrel találkoztunk Máltán, akivel nem tudtunk angolul beszélni. Olaszt is elég jó eséllyel lehet használni.
Tudni kell azt is, hogy sok helyen (árusok, boltok, közlekedés) előnyben részesítik a helyieket, amelyet legegyszerűbben természetesen a “megtanulhatatlan” máltai nyelvvel lehet elérni: aki máltaiul kér valamit, annak egyszerűen más árat mondanak. Erre azokon a helyeken érdemes figyelni, ahol sok turista van (főleg Qawra, Tas-Sliema, San Ġiljan, Valletta) vagy ahol magánszemélytől, kis bódéból, teherautóból vásárolunk valamit, nehogy lehúzzanak. Érdemes rákérdezni az árakra először. Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy helyenként maga a kereskedő dönthet úgy, hogy máltaiaktól kevesebbet kér ugyanazért a szolgáltatásért (tipikus pl. a vízitaxiknál), illetve a buszokon eleve kevesebbet kell fizetnie annak, akik máltai személyi igazolvánnyal rendelkeznek. Utóbbiak célja azonban nem lehúzás (bizonyos határok között), hanem a helyiek mentesítése a turisták számára előírt plusz költségektől, hogy odacsalogassák őket olyan helyekre, ahová a sok turista miatt nem szívesen mennek, a közlekedésben pedig ez előírás, a szállított máltaiak után a kormány pótlékot fizet, cserébe maximalizálva vannak az árak.

Amit még a nyelvi sokszínűségről tudni kell – főleg aki barátokra is szert tesz Máltán – hogy a máltai anyanyelvűek kulturális okokból vagy az angolt, vagy az olaszt favorizálják második nyelvként. Ennek oka az, hogy a 19. századi erőltetett angolosítás idején egy csoport az amúgy széles körben elterjedt olaszt akarta elismertetni Málta “európai” nyelveként, a kialakult a politikai szembenállás két pártot hozott létre (ezek utódai a mai nagy pártok), ahol a konzervatívok, a Málta történelmét és hagyományait szem előtt tartók az olasszal, a reformerek, a modernizálás és nyitás hívei az angollal indultak harcba. Leginkább természetesen itt is pénzről volt szó, de az angol uralom érthetően az angolt erőltette, sőt, az olaszt 1936-ban be is tiltották, ekkor emelkedett – tulajdonképpen az olasz helyett – nemzeti nyelv rangjára a máltai. A régi hagyományok hívei azonban még most is inkább az olaszt favorizálják második nyelvként (ami nem jelenti azt, hogy ne beszélnének angolul), amely érzésük szerint még mindig közelebb áll nagyrészt Szicíliában gyökerező hagyományaikhoz.

Máltai nyelvű emléktábla

Máltai nyelvű emléktábla

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s