Jean Parisot de la Valette

Ahogy ez az újkorig megszokott volt, Málta életének külső szemmel legmeghatározóbb figurái nem máltaiak voltak. Így nem volt máltai a johannita lovagrend egyetlen nagymestere sem. Közülük többen rendkívül sokat tettek Máltáért, úgy otthon mint külföldön. A legalapvetőbb számomra azonban a francia Jean Parisot de la Valette (1494-1568) figurája volt.

Jean de la Valette

Jean Parisot de la Valette nagymester (Laurent Cars festménye)

Leginkább mint a Nagy ostrom idején Málta védőinek vezetője, és Valletta városának alapítója ismert. A rendnek az egyik legviharosabb időszakban volt tagja: Rodosz elvesztésétől Málta megvédéséig. Előbbinél még csak egyszerű katona volt, ám a Máltára költözés (1530) utáni időszakban gyorsan emelkedett: 1537-ben már Tripoli kormányzója volt. 1541-ben török fogságba került, gályarabként töltött éve sok szempontból meghatározó lett. Többek között innen ismerte nagy ellenfelét, Turgut reiszt. Anyanyelve mellette folyékonyan beszélte az akkori összes fontosabb nyelvet (olasz, spanyol, görög, arab és török). 1554-ben lett a rend flottájának parancsnoka, három évvel később nagymester. Felkészült Málta esetleges török ostromára, amelyre végül 1565-ben került sor: a törökök ostrom alá vették a rend kezén lévő városokat (Birgu, akkori nevén San Lorenzo illetve Isla, másik nevén Senglea) illetve a Sant’ Elmo erődöt. A védelem nem kapott támogatást Szicíliából, így de la Valette emberei élén maga védte meg a szigetet. Bár a Sant’ Elmo egy hónap után elesett, de a városokat tartani tudta hol ügyességgel – például mikor rogyadozni kezdett egy falszakasz, mögé egy újabb falat építtetett, így mikor a leomló falon a törökök átnyomultak, egy keskeny résben találták magukat, ahol könnyű célpontjai voltak a lovagoknak – hol személyes bátorságával – Birgu kapujának betörése után a törökök már a város közepén jártak, mikor de la Valette lovagjaival lóháton rájuk tört a szűk utcákban, és kiszorította őket a városból. Közben nagy ellenfele, Turgut is elesett, és a közeledő szicíliai felmentőcsapat érkezésének hírére a törökök felhagytak az ostrommal.

De la Valette számomra ilyen Sean Connery-karakter: néha mosolygós öregúr, de a kellő pillanatban katona. Rendkívül jó képességű és szimpatikus embernek írták le, az pedig, hogy 71 évesen képes volt még személyesen vezetni a felmentő akciót Birguban, még inkább tiszteletre méltó. Nevét ma utcák és szállodák, valamint egy katamarán viselik. Az általa alapított Valletta városában (igen, az írásmód eltérése nem véletlen, bár az okát nem tudom), a Szent János-társkatedrálisban van eltemetve.

A Jean de la Valette katamarán, amelyet a nagymesterről neveztek el, útban Szicília felé

A Jean de la Valette katamarán, amelyet a nagymesterről neveztek el, útban Szicília felé

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s