Repülőtér

Máltának ma egyetlen komoly repülőtere van, a nemzetközi repülőtér Ħal Luqa határában. Ez rendelkezik egyedül sugárhajtású repülőgépek fogadására alkalmas kifutópályával – nem is csoda, a pálya hossza kb. 1/10-e a teljes sziget hosszának, ebből kettő nem férne el itt… Ez a nemzeti légitársaság, az Air Malta székhelye, innen szállnak fel a máltai légierő gépei, de ezt használják a polgári kisrepülők és helikopterek is. Ezen kívül Għawdexnek (Gozo) is van egy kicsi repülőtere Xewkija mellett.

A két világháború között több repülőtér is épült a szigeteken a RAF (Royal Air Force, a Brit Királyi Légierő) számára. A hidroplánok kivonásával azonban Kalafrana (Birżebbuġa mellett) megszűnt, Ta’ Qalit pedig olyan súlyos bombatámadások érték, hogy a háború után nem építették fel többé. Għawdex repülőtere az olaszországi partraszállás céljára épült.
Az újjáépítés után két repülőtér maradt használható: Ħal Far és Ħal Luqa. Ekkoriban indult be a polgári repülés, de ekkora forgalomhoz természetesen nem volt értelme egynél több polgári repülőteret fenntartani. Ħal Luqa így fokozatosan a polgári repülőtér lett, Ħal Far pedig a 70-es évekig működött a RAF katonai támaszpontjaként.

A britek távozásával (1979) Ħal Luqa maradt Málta egyetlen repülőtere. Fokozatosan új kifutópályák és terminálok épültek hozzá. Az MLA (ICAO: LMML) kódjelű repülőtér ma két kifutópályával (13/31: 3544 m, 05/23: 2377 m), egy cargo- és egy személyterminállal szolgálja ki a forgalmat. Személyszállító járatok ma 76 európai, közel-keleti és afrikai várossal kötik össze. Az új személyterminál a forgalomhoz képest nagy és kényelmes, és a kiszolgálása is jó színvonalú, pl. még sosem kellett 6-8 percnél többet várni a bőröndjeinkre. Nem véletlenül választották 2010-ben az Év Repülőterének Európában!

Az utasterminál

Az utasterminál

A nemzetközi járatokon kívül indulnak innen sétarepülések, de nekivághatunk Għawdexnek is helikopteren vagy akár hidroplánon.

Közlekedésileg nagyon előnyös helyen van, mindössze néhány km-re Vallettától, a közelben kezdődik a nagy szigetet hosszában nagyrészt átszelő 2×2 sávos főút is. A parkolóból indulnak az ország különböző részeibe az expressz buszok, de jó összeköttetése van a közeli Paola csomópontján keresztül a környék, a florianai pályaudvaron keresztül pedig az ország szinte össze településéhez. Szinte az összes autókölcsönző, valamint taxik is megtalálhatók a terminál környékén.

Utasterminál

Az utasterminál érkezési csarnoka (fotó: William Shewring, Wikimedia Commons)

Nagyon szeretem ezt a repülőteret, kellemes az épület, a kiszolgálás pedig gyors és udvarias. Jó érzéssel tölt el mindig, amikor megérkezünk.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s