Autóbérlés

Egy hetes nyaralás esetén, különösen ha nem az utazási iroda által előkészített körutakat szeretnénk végigjárni (mert nem utazási irodával mentünk, vagy mert más helyet is meg szeretnénk nézni) felmerülhet a helyváltoztatás problémája. A látnivalók ugyanis többnyire azért nem gyalogos távolságra vannak egymástól, ellenben sok van belőlük. És mivel a buszközlekedés meglehetősen kiszámíthatatlan tud lenni, érdemes megfontolni – legalább néhány napra – az autóbérlés lehetőségét.

Ha az ember Tripadvisoron vagy más hasonló oldalon rákeres a máltai autóbérlésről szerzett tapasztalatokra, lehangoló kép fogadja. A kommentek szinte kivétel nélkül rossz élményekről számolnak be: rossz vagy rosszul felszerelt autók, zavaros szerződési feltételek, nem segítőkész, együttműködő személyzet, baleset esetén pedig hosszas tortúra dominálják a beszámolókat. Nem mondom, hogy ez soha nem múlhat az ügyfélen, de az autókölcsönzésnek a mi tapasztalataink szerint is vannak gyenge pontjai Máltán.

Mire figyeljünk

Az egyik, ami nekem feltűnt, hogy átadáskor nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy az autó sérüléseit átnézzék és feljegyezzék, ezt mindkét alkalommal nekem kellett kezdeményeznem. Természetesen ezzel sincs gond, amíg ezeket nem ügyféllel akarják megfizettetni, csak természetesen előre nem lehet tudni, hogy erre mennyi a garancia. Én a biztonság kedvéért mindkétszer átnézettem és felirattam.
A másik dolog: a benzin elszámolásának legtisztességesebb módját, miszerint teli tankkal kapjuk és adjuk vissza az autót, még mutatóban sem láttam/hallottam. Lehet hogy egy Hertz vagy Europcar így csinálja, de a helyi cégeknél mind az üres/félig tele tankkal kapod, üresen adod le módszer dívik. Vagyis ha az ember nem vezet menetlevelet, és nem ismeri betéve az autó fogyasztását (ami bérautónál csoda lenne), akkor esélytelen, hogy pontosan üresen tudjuk visszaadni. Mindenképp ajándékozunk tehát valamennyit a cégnek. Ráadásul ha üresen kapjuk, jobb ha előre megnézzük, hol a legközelebbi benzinkút, és légkondi nélkül, kímélő üzemmódban gurulunk addig, mert az utolsó cseppekig ki tudják járatni a benzint az autóból. És ez még mindig a jobbik megoldás, mert ha félig tele kapjuk, akkor 1. a cég az átadott benzinmennyiséget – amit, ne legyenek illúzióink, részben az előző bérlő tankolt bele – törvény szerint másfélszeresen áron számíthatja fel 2. fél tank benzint egy hét alatt lehet kijárni (folyamatosan járó légkondival, automata váltóval), ha ennél kevesebb időre bérlünk, biztosak lehetünk benne, hogy a drága benzinünket nem tudjuk elfogyasztani. Érdemes tehát egyeztetni a céggel, hogy legalább üresen kapjuk az autót!

Mivel Máltán baloldali közlekedés van, vegyítve némi délies vezetési stílussal (és kifejezetten nem vezetési morálról van szó, az ugyanis néhány kivételtől eltekintve messze veri a magyart), aki ezekben nem rutinos, annak érdemes megfontolni egy Collision Damage Weaver (CDW) vagy más ennek megfelelő szolgáltatás megváltását is. Normál esetben ugyanis baleset esetén az első 500-2000 € költséget a bérlő viseli. Napi 1000-3000 forintnak megfelelő összegért ezt a felelősséget kiválthatjuk, így még a magunk által okozott baleset esetén sem követel tőlünk a bérbeadó semmit.

A GPS hasznos lehet, ha kis utakon is szeretnénk járni, de nagyjából konzekvensen ki van táblázva minden.

Máltán a 25 év alatti, és 70 év feletti sofőrök esetén külön biztosítást kell kötni, ezért a vezető életkorát a bérléskor meg kell adni.

Rossz tapasztalatok

Érdemes figyelni arra, hogy hol és mikor akarjuk átvenni az autót. Internetes foglalás és repülőtéri átvétel esetén ugyanis a legtöbb oldalon kötelező megadni egy járatszámot, és még ha a járattól eltérő időpontot is adunk meg (én pl. már eleve Máltán voltam, nem volt releváns a repülőjárat), a cégek a járat érkezését tekintik az átvételi időnek. Ezt megtanulnom 37 €-ba került…. Ilyenkor hívjuk fel a céget (esetleg eleve telefonon foglaljuk le az autót) és legyünk biztosak, hogy a cég is az általunk kívánt időre fogja előkészíteni az autót!

A bérelt autónak van egy olyan hátránya is, hogy mivel általában szerepel rajta kívülről egy telefonszám, vagy a bérbeadó cég logója, alkalmanként meg fognak próbálkozni pénzt lehúzni rólunk, erre a legtipikusabb eset a parkolóőrök: a nem fizető parkolókban is gátlástalanul közlik az “árat”, ha látják, hogy turistával van dolguk. Érdemes tehát tudni, hogy a parkolók döntő többsége ingyenes Máltán (borravalót nem ritkán azért szoktak adni az őröknek), és a fizető parkolókat ki kell táblázni. Máshol nem kérhetnek tőlünk pénzt.

Még egy tanács, saját tapasztalat alapján: ha autót akarunk bérelni egy cégtől, informáljuk le, mielőtt üzletet kötünk vele. Tavaly az autóbérlő cégnél leadott kártyámról néhány héttel később ismeretlenek leemeltek majdnem 120.000 forintot. Nem a cég, de sajnos biztos az összefüggés, mert a kártya adatait sehol máshol nem adtam meg. Nem feltételezem, hogy direkt kiadták az adatokat valakinek, elég egy rossz tárolási módszer (pl. Google Docs táblázat, Gmailes küldés, stb.) és futhatunk a pénzünk után.

Jó tapasztalatok

Az előző évi rossz tapasztalat után én idén arra készültem, hogy a Europcartól bérlek egy kisautót, két napra (weaverekkel együtt) 250 € körül. Végül barátaink ajánlására egy żabbari magáncégtől béreltünk, négy napra 148 €-ért. És mindehhez udvariasak voltak, sőt mikor leadtuk az autót, a tulajdonos megkérdezte, visszadobjon-e minket a lakásunkhoz a szomszéd faluba.

Mindezekkel együtt csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne minél több helyet bejárni, mert összehasonlíthatatlanul rugalmasabb a buszoknál, akár éjszakai hazajutásról, akár egy pörgősebb napi programról van szó.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s