Barbecue

Az angol gasztronómia egyik mindennapos hagyatéka Máltán a barbecue szokása. Ez a grillezésnél lassabb módszer, amelynél az étel nem közvetlenül a lángon sül meg, hanem parázson. Általában szabadban készítenek így húst, kolbászt, de akár nyers zöldséget és kenyeret is tesznek rá megpirítani.

Máltán egész esti program alakult ki köré: barátokkal, családdal együtt készítik elő és el a sokfogásos vacsorát. Helyszín lehet a tengerpart (már ahol szabad, a tiltó táblák az utóbbi időben megszaporodtak) vagy egy nagyobb kert, terasz. Kezdésnek általában apróságokat szolgálnak fel: töltött olívát, dipeket (amolyan krém és szósz közötti állagú), amelyekbe kenyeret, sajtot, zöldséget, ropogtatnivalót mártogatnak. Közben elkezdődik a sütés: máltai zalzett (kolbász), virsli a parázshoz közel, feljebb kenyér vagy zöldség. Ahogy elkészül valami, azonnal, frissen tálalják (néha felkarikázva). Szeretik a csípős és füstös barbecue-szószokat is. Mikor a zalzett elfogyott, jön a hús: ez bármilyen pácolt hús lehet. Főétel lehet még a hamburger, ennek a húsát szintén a barbecue-n sütik meg. Az egészhez vérmérséklettől függően helyi söröket (Cisk, Skol), bort vagy üdítőt isznak.

Szinte minden parton láttunk barbecue-zó családokat Marsaskalától Xgħajrán keresztül Golden Bayig, sőt kétszer volt szerencsénk barátoknál vendégeskedni egy kis sütögetésre. Igazi tábortűz-hangulata van, nem csoda, hogy ennyire kedvelik!

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s