Birgu

Birgu Málta harmadik egykori – Vallettával és Mdinával ellentétben csak de facto – fővárosa. A Három Város egyike (Isla és Bormla mellett), a Nagy Kikötő egyik félszigetén áll ódon házaival, szűk utcáival. Idegen (nem máltai) nyelven általában Vittoriosa néven ismerik.

Birgu candles

Birgu neve mécsesekből a Birgufest idején

A város eredetileg egy vár volt, ebből alakult ki az északnyugati végén álló Sant’ Angelo erőd. Legrégebbi darabja egy arab falrészlet. A vár sokáig Málta hűbérurainak erődítménye volt, a mögötte lévő félszigeten már a XV. században állt Szent Lőrinc temploma. Eredetileg a kialakuló város neve is San Lorenzo (vagy San Lorenzo a Mare) volt. Mai máltai neve a “vár” jelentésű olasz-spanyol borgo szóból származik. A vár többször volt hatalmi csatározások színhelye a középkorban, falai előtt vívták Málta első tengeri csatáját.

San Angelo erőd

A San Angelo erőd a nagy Kikötő felől

1530-ban, mikor a Szent János Lovagrend Máltára érkezett, Mdina városát túl távolinak találták a kikötőtől, ezért San Lorenzóban rendezkedtek be. Ez volt a nagymester és az inkvizítor székhelye egészen az 1565-ös Nagy ostromig. A kiállt ostrom miatt kapta a város a Città Vittoriosa (Győzelmes Város) nevet. A következő évben aztán elkezdődött Valletta építése, és 1571-ben a lovagok átköltöztek az új fővárosba.
Vittoriosa a haditengerészet székhelye lett és maradt egészen a XX. század végéig.

Ma hangulatos kisváros, ahol pillanatok alatt visszasétálhatunk a lovagok idejébe. Szép templomai és érdekes múzeumai vannak (pl. az Inkvizítori Palota és a Tengerészeti Múzeum), a kikötőben sétálva pedig átérezhetjük a 3-5 emeletes yachtok és magánvitorlások nyomorát.

Birgu streets

Utcarészlet

A városhoz kötődő legnagyobb élményünk a Birgufest volt, amelyet 2006 óta rendeznek meg a városban. Ez a város világi ünnepe (míg a festák, amelyek nyáron vannak, az egyháziak), októberben tartják. Ilyenkor a város tele van zenével, a főtéren, a kisebb tereken és nyilvános épületekben koncertek zajlanak, orgonajáték hallatszik a templomokból, de még a házak nyitott ablakain is mindenütt zene szűrődik ki. Az esemény fénypontja pedig a szombat esti Birgu by Candlelight, amikor kikapcsolják a közvilágítást, és az egész várost gyertyák, fáklyák és az épületek ünnepi fényei világítják ki. Még a házak ajtaját is kinyitják, és az előszobák, lépcsőházak is gyertyafényben úsznak. 2010-ben még Guinness Rekordot is felállítottak 25000 gyertyával és fákylával.
Hatalmas élmény volt a tömegben forgolódni, hallgatni a zenéket, élvezni a romantikus, gyertyafényes középkori utcákat. És itt sikerült először belefutnunk Charlie-ba, aki egy kis téren koncertezett, és aki azóta barátunk lett.

Birgufest

Birgu by candlelight

Birgut azóta is kedveljük, néha beugrunk sétálni vagy a parti éttermek egyikébe vacsorázni. Nothing like Budapest. Az asztalnál ülve előttünk a vitorlások és yachtok, tengerszag, az öblön túl pedig két középkori város fényei, tombola hangjai, hajóduda és motorcsónakok berregése. Ha ehhez nég hozzájön egy finom hal íze is….

Készülődés a festára

Készülődés a festára

Hasznos információk

Birgu autóval Paola/Bormla felől közelíthető meg, illetve egy kicsit nagyobb körrel Ħaż-Żabbar irányából. Autóval nem lehet behajtani a város egy részébe. Busszal Valletta felől (2,3) vagy a Mater Dei kórház felől (213) érhető el, illetve direkt összeköttetése van Marsaskala felé (124). Vallettából és Islából vízitaxin is jöhetünk (a kikötő a parti autóparkoló másik végén, Bormla partján van). Szállást nem nagyon találunk itt, a legközelebbi nyaralóhely Marsaskala.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s