Għar Dalam

Għar Dalam (jelentése “sötét barlang”) mészkőbarlangja Birżebbuġa külterületén, a Wied Dalam völgy oldalában nyílik. Nevezetessége, hogy a völgyben lefolyó esővíz a barlangba betörve lerakta a hordalékát, benne korokon keresztül Málta aktuális állatainak csontjaival.

Għar Dalam barlangja

Għar Dalam barlangja

Főként innen ismerjük a törpe elefántot (Elephas (Palaeoloxodon) melitensis), a törpe vízilovat (Hippopotamus melitensis), egy helyi pelefélét, egy későbbi korból pedig a törpe szarvast, óriás hattyút és teknőst, amelyek Málta elszigeteltségében fejlődtek majd haltak ki. Málta első ember-lakói barlangokban telepedtek le, így a barlang rétegeit egy háziállatok csontjait és kőeszközöket tartalmazó üledék zárja le, sőt a máltai kőkor első korszakát is a barlangról nevezték el (Kr. e. 5200-4300).

Bár tudom, hogy Málta az anyaga miatt tele van barlangokkal, furcsa volt először belépni ebbe a semmiképp sem Máltához asszociált környezetbe (például augusztusban, a tűző napos időben szokatlan, hogy itt igazán sötét van). Az egyre lejtő barlang első 50 métere látogatható, de az szépen ki van építve és világítva, az út mellett egy helyen az átvágott üledékrétegeken jelezve vannak a különböző csontokat tartalmazó szintek. Itt-ott cseppköveket is láthatunk.

A barlanghoz egy múzeumon át jutunk le, ahol nagyon szemléletes magyarázatot találunk a barlang létrejöttéről, a különböző helyi állatfajok kialakulásáról és életéről, a másik teremben pedig padlótól plafonig csontmaradványokat találunk a barlangból. Kedvencem a két hatalmas festmény a völgyről, egyik az egykori állatok által lakott erdős völgyet, a másik a mai állapotot mutatja. A múzeum és a barlang körül botanikus kertet alakítottak ki, tele őshonos vagy jellegzetes máltai növényekkel.

Għar Dalam: botanikus kert

Għar Dalam: botanikus kert

Hasznos információk

A barlang megközelíthető az összes Birżebbuġa felé menő busszal (megálló: Dalam), vagy autóval (észre lehet venni, mert a főútról nyílik a bejárat, és saját parkolója is van). A hely 9 és 17 óra között van nyitva, a belépő 5 € volt 2013-ban. Mivel a Heritage Malta üzemelteti, lehet közös jegyet is venni más HM múzeumokkal együtt, ezekről a HM honlapján lehet tájékozódni (http://www.heritagemalta.org).

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s