Ħal-Tarxien

Ħal-Tarxien község Málta keleti részén, a Nagy Kikötő és Marsaskala között terül el. Szokványos máltai város, szűk utcákkal és egyemeletes házakkal. Egyetlen igazi nevezetessége az őskori templomkomplexum.

Ħal-Tarxien részlete

Ħal-Tarxien részlete

A templomok jelentősége abban áll, hogy az a legnagyobb az összes máltai templomkomplexum közül, és a délnyugati rész meglehetősen jó állapotban maradt meg. Legidősebb része (a keleti szélső templom) a Ġgantija-szakaszban épült, a többi az erről az épületegyüttesről elnevezett Tarxien-szakaszban (Kr. e. 3150-2500), először a déli és a keleti templomok, majd utolsóként, és részben ezeket megbontva a középső templom.

A legrosszabb állapotban a legidősebb, keleti szélső templom maradt fenn, ezt felismerni is csak a megmaradt torba (a máltai megalitikus templomok tipikus betonszerű mészkőpadlója) alapján sikerült. A hátsó terem jobb oldali íve helyén később lyukat vágtak a sziklába. A mai körvonal a helyszínen talált kövekből készült modern rekonstrukció.

A keleti szélső templom körvonala

A keleti szélső templom körvonala

A kéttermes keleti templom már jobb állapotban maradt fenn (a keleti szélső kivételével ugyanis az 1915-ös ásatások idején Sir Temi Zammit részben visszaállíttatta a templomokat), de a kiépített sétaút ezt sem érinti. Az utat követve először a középső templomba léphetünk be, a templom első terme bejárható. Fő nevezetessége, hogy az egyetlen fennmaradt háromtermes (hat “apszisos”) templom – ezen kívül még az azóta elpusztult Kordin II komplexumban találtak háromtermes templomra utaló nyomokat, ám az már sosem fog biztosan kiderülni, valóban az volt-e. A hátsó terem jobb oldalát elpusztította egy római pince. Az első terem oldalában található egy lépcső, ami egyedülálló a templomokban, és ez alapján feltételezik, hogy létezhetett egyfajta emelet, vagy a tetőt is használhatták. Itt áll az egyik legnagyobb fennmaradt kőedény is. A templom különlegessége még, hogy csak egy oldalkijárata van a külvilág felé, és nincs homlokzata, mert a déli templom hátsó termének egyik oldalát nyitották át bejáratnak, csak azon keresztül megközelíthető.

A középső templom a hátsó terem felől nézve

A középső templom a hátsó terem felől nézve

A déli templomon keresztül fejeződik be a túra. A hátsó terem és a középső templom találkozásánál, egy oldalsó helyiségben két egymás felé néző bika domborműve látható, ez kapocs a máltai templomépítők és a kor földközi-tengeri kultúrái között. Az első terem pedig tele van gyönyörű spirálmintákkal és itt áll egy hatalmas nőszobor maradványa (az eredeti ma a vallettai Történeti Múzeumban van, a helyszínen egy másolat áll), illetve hajók falba karcolt “graffitijei”, ezeket – biztos béna vagyok – nem sikerült megtalálnom. A bejárati trilitont 1960-ban építették, autentikusságán sokat vitatkoztak azóta. Az előtérben megfigyelhető egy padlóba vájt lyuk, ahová talán az állatokat köthették ki.

A déli templom

A déli templom

Ez a templom adja vissza leginkább – talán a máshol talált hatalmas kőtömböket leszámítva – az építő kultúra technikai tudását. 5000 évvel ezelőtt ilyen kifinomult munkák elvégzése nem kis erőfeszítést követelhetett. A díszítések finomak, könnyedek, bár a bikadomborművek formavilágában még van valami őskori. Csodálattal néztem, hogy egy ekkora épület ennyi időn át fennmaradhatott. Remélem, hogy a további állagmegóvási terveket (hidrogeológiai vizsgálat, sátortető, a gyalogút befejezése) is sikerül megvalósítani, hogy a későbbi korok is láthassák ezt a nagyszerű épületet.

Domborművek és szobortöredék a déli templom első termében

Domborművek és szobortöredék a déli templom első termében

Hasznos információk

Ħal-Tarxien számos buszjárattal megközelíthető, ám a templomokhoz mindenképp gyalogolni kell. Ezt megtehetjük bármelyik tarxieni megállóból (a legközelebbiek Antnin és Neolitici), de a paolai nagy buszcsomóponttól is elérhető 10 perc sétával (a paolai templom oldalánál elindulva a Triq it-Tempji Neoliticin kell jobbra fordulni). Autóval érdemes egy térképet vagy GPS-t vinni, mert Tarxienben pillanatok alatt el lehet keveredni… ha nincs, Paola felől a gyalogútnál leírt módon lehet odajutni.

A hely 9 és 17 óra között van nyitva, a belépődíj 6 € volt (2013). Az üzemeltető Heritage Malta kínál több helyszínre is érvényes gyűjtőjegyeket, ezekről a HM honlapján (http://www.heritagemalta.org) lehet tájékozódni.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s