Ħaż-Żabbar

Ħaż-Żabbar Kelet-Málta egyik települése, a Három Város kapujában. Egyike a lovagok által városi rangra emelt településeknek, Ferdinand von Hompesch nagymester adta neki a rangot 1797-ben, Città Hompesch néven. Kapuja (Hompesch Gate) ma is áll a Fgura felől érkező út körforgalmában. Szép temploma van, mellette kis múzeum, amelyben festmények, szobrok, mozgatható oltárok, érmék vannak kiállítva, különleges darabjai a R.M.S. Alcantara óceánjáró faragott berendezései vagy az 1975-ben a város felett felrobbant Avro Vulcan bombázó bemutatása.

Ħaż-Żabbar plébániatemploma

Ħaż-Żabbar plébániatemploma

Festája, a tal-Grazzja híres a még Máltán is szokatlan külsőségek között zajlik. Ennek történeti oka van: a városban két, a kezdetektől rivalizáló band club működik: az Għaqda Madonna tal-Grazzja együttese, a Banda San Mikiel és a Società Filarmonika Maria Mater Gratiæ Żabbar együttese, a Maria Mater Gratiae Band Club. 1992-ig néha durvaságba hajló versengés volt köztük, ám ekkor megállapodtak, hogy a festa érdekében együttműködnek. De azóta is igyekeznek programokban, dekorációban, zenében és összességében a felhajtásban túltenni egymáson, amitől a festa is hatalmas esemény lesz.

A környék számára jelentőségét inkább magánkórháza (St. James Hospital), bevásárlóközpontja és az áthaladó útvonalak adják. Mi is gyakran jártunk itt, Xgħajra csak innen közelíthető meg, illetve itt van legközelebb autóbérlés, benzinkút, bank, illetve egy barátunk itt dolgozik.

Ħaż-Żabbar főutácja, a Triq Is-Santwarju

Ħaż-Żabbar főutácja, a Triq Is-Santwarju

Hasznos információk

Ħaż-Żabbar megközelíthető a Xgħajra vagy Marsaskala felé közlekedő buszjáratokkal vagy autóval (Ħal-Tarxien vagy Raħal Ġdid/Paola-Fgura felől). A település döntően egyirányú utcákból áll, érdemes tájékozódni mielőtt nekivágunk! Délkelet-Málta egyik legjobban felszerelt helysége, szinte mindent találunk itt benzinkúttól zöldségesig, autóbérléstől hangszerüzletig.

Videó

A 2013-as festa beharangozója:

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s