Kalkara

Kalkara kisváros a Nagy Kikötő bejáratánál, Birgu és Ħaż-Żabbar szomszédságában, Vallettával szemben. Xgħajra közelsége és itt lakó barátaink miatt gyakran jártunk itt.

Parti házsor a Kalkara Creek mentén

Parti házsor a Kalkara Creek mentén

Kalkara eredetileg a Három Város külterülete volt, Birgu falai előtt. Első épülete a Ricasoli erőd volt, majd a Rinella erőd, csak ezután épült ki maga a település. Mára összeépült szinte az összes szomszédjával, egyedül Xgħajrától választja el a Smart City telke. Két félszigeten áll, köztük pedig a Rinella öböl fürdőhelye rejtőzik (Ricasoli és Bighi között), a település központja pedig a csónakokkal teli Kalkara Creek partján áll, amelyet másik oldalról már Birgu falai határolnak.

Rinella-öböl

Rinella-öböl

A város nevezetességei a két erőd, a Bighi palota (egykor kórház, ma irodák), a plébániatemplom, illetve a Rinella erődben található a világ legnagyobb ágyúja, a 100 tonnás Armstrong gun. Rengeteg filmet forgattak itt, egyrészt a Ricasoli erődben (Gladiator, Troy), másrészt a Mediterranean Film Studios két nagy medencéjében, amelyek tengeri jelenetek felvételére alkalmasak (Troy, Erik the Viking, Kon-Tiki, Asterix & Obelix: God Save Britannia).

Ricasoli erőd

Ricasoli erőd

Hajó a Mediterranean Film Studios kisebbik medencéjében

Hajó a Mediterranean Film Studios kisebbik medencéjében

Itt található a Heritage Malta központja. Hajói rendszeres résztvevői a regattáknak, bár nem tartoznak a legeredményesebbek közé.

Kalkara plébániatemploma festa idején

Kalkara plébániatemploma festa idején

Sokszor jártunk itt a parton sétálva, egyszer festa (búcsú) idején a tüzijátékra is, vagy a Regatta Clubba vacsorázni. Szeretem, hogy bár a Nagy Kikötő mentén áll, viszonylag eldugott település, nincs nagy forgalma, se turisták, se tranzit nem növelik a tömeget.

Hasznos információk

Kalkara autóval a Három Város vagy Żabbar felől közelíthető meg, busszal a Valletta felől érkező 3-as járattal, vagy bármelyik birgui megállóból némi sétával. Autóval érdemes előre tudakozódni, hova tartunk, mert van néhány meredek rész és néhány zsákutca is. Vásárlási lehetőség Żabbarban van, étterem a partmenti házsorban vagy Birguban. Fürdési lehetőség a Rinella öbölben van, bár a víz sokszor igencsak mocskos. A Kalkara Creekben tilos fürdeni.

Videók

Tüzijáték Szent József ünnepén, 2012-ben (saját videó):

Légifelvételek:

Az Armstrong-ágyú:

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s