Kőkori Málta

Kevés országban van a kőkor annyira jelen a XXI. századi életben, mint Máltán. Magyarországon talán említeni se tudna senki egy kultúrát vagy lelőhelyet, Máltán azonban lépten nyomon belefutunk motívumokba kerámiákon, a templomok neveibe helynevekben, buszmegállókban, rajzaiba térképeken vagy az eurócent érméken vagy éppen a szobrocskák képeibe a prospektusokon. A sziget egyik legnagyobb turisztikai vonzerejét is a kőkori templomok és temetkezési helyek jelentik.

Għar Dalam barlangja

Għar Dalam barlangja

Málta első lakói az újkőkorban érkeztek a szigetekre. Szicília legközelebbi részéből, a Stentinello-kultúrából érkeztek, egyszerű csónakokon, és kezdetben barlangokban telepedtek meg, mint pl. Għar Dalam. Mondhatni észrevétlen kis közösség volt az egész Európát átfogó, a mainál sokkal kisebb kulturális különbségeket felmutató társadalom peremén.

Egyszerű eszközöket használtak, egyszerű épületekben laktak. Bár akkori technológiával veszélyesnek számított a másfél napos hajóút Szicíliáig, időnként bizonyíték van a kereskedelemre is: obszidiánt importáltak a Lipari-szigetekről, okkert Calabriából, de a máltai és szicíliai kerámiák hasonlósága is erre mutat. Ekkorról származnak a textilkészítés első nyomai.

Lyukasztásos díszítés Mnajdra templomából

Lyukasztásos díszítés Mnajdra templomából

Kr. e. 3600 körül néhány generáció alatt a kőkori Európa élére ugrott a kis közösség, amikor az akkori világ talán legkomplexebb, és mindenképpen legtartósabb épületeit emelték: ívelt termekből álló, komplex, tetővel fedett templomépületeket és földbe vájt, épületszerűen kialakított temetőket. 1100 éven keresztül voltak használatban, és épültek az újabb és újabb templomok, míg végül mintegy 35 templom állt a fél Budapestnyi szigetvilágban. Mind építési technikájuk, mind használatuk módja rejtély. Egyesek megmunkálása vagy éppen tájolása mai technológiával is szakértelmet kívánó feladat lenne. Az egyiptomi piramisok és Stonehenge építésének idején aztán az ezeréves kultúra szinte egyik napról a másikra eltűnt. A legtöbb templom feledésbe merült, csak néhányat, pl. Tarxient használták az ezt követő bronzkorban.

Saját rajz a Ġgantija eredeti állapotáról

Saját rajz a Ġgantija eredeti állapotáról

A kőkor vége, a templomépítők kora volt az egyetlen az emberiség történetében, amikor Málta hirtelen a világ élvonalába került. Az emiatti büszkeség nem ok nélkül jellemzi ma is ezt a kis országot. Örömteli látni, mennyi pénzt és energiát fektetnek a kőkori emlékek fenntartásába és bemutatásába, a Heritage Malta pedig példásan koordinálja ezt. A templomok XIX. századi “kitakarításuk” óta az utazók kedvelt célpontjai, 1980 óta a Ġgantija, 1992-től már több másik templommal együtt, a Világörökség része.

Tarxien temploma

Tarxien temploma

Ezt a korszakot, az emlékeit sokkal közelebb érzem magamhoz, mint pl. a lovagok korát, ami már inkább a mai értelemben vett nagypolitikáról szól. Itt még ártatlan emberek ártatlan életének és őszinte hitének a nyomait látjuk. Hihetetlen érzés belépni a templomokba, azokon a köveken járni, amin 5500 évvel ezelőtti emberek jártak. Elképzelni ahogy itt sürögtek, imádkoztak vagy éppen dolgoztak. Elgondolkodni, vajon milyen nyelven beszéltek egymással? Hogy hívták őket? Hogy öltöztek? Rácsodálkozni, milyen aprólékosan díszítgették ezeket az épületeket, észrevenni az apróságokat, pl. a templomot ábrázoló kis karcolatot Mnajdrában.

Templomábrázolás Mnajdra templomában

Templomábrázolás Mnajdra templomában

Szinte még paradicsomi közösség volt ez, akik nem háborúztak, békén éltek a természettel és egymással, és összefogtak a közös célok érdekében. A földműves művész is volt a maga módján, a kézműves pedig mérnök. A külvilág alig tudott róluk, és ők sem jártak világgá, sőt még a tengerre is alig merészkedtek ki. Zárt kis világ volt, de a lakóinak egy teljes világ.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s