Egészségügy

A máltai egészségügy alapvető felépítése hasonlít a magyarra: minden munkavállaló “TB”-t fizet, ami alapján aztán bizonyos szolgáltatások ingyenesen, mások csökkentett áron vehetők igénybe. Bizonyos dolgokért azonban szintén fizetni kell. Van állami kórház, a Mater Dei Msidában, valamint mentők.

Érzésem szerint mégis más annyiban, hogy Magyarországhoz képest nagyobb a magánintézetek (kórházak, rendelők) súlya. Mert bár a buszközlekedés reformja óta minden maltai településnek van összeköttetése a Mater Dei kórházzal, ez bizonyos helyekről sok időbe telik, így gyorsabb és egyszerűbb egy közelebbi magánkórházba menni. Érzésem szerint ez a szolgáltatás jobban meg is fizethető, mint nálunk.

Mater Dei

Persze a lakosság többsége még mindig a legfontosabb állami kórházba, az Msidában lévő Mater Deibe jár. Emiatt itt hosszú várakozásra kell számítani, időnként arról hallani, hogy egyes osztályokon nincs elég ágy. A kórház egyébként modern, 2007-ben adták át az elavult St. Luke helyett. Például online is követhetők a diagnózisok, amelyeket a kórház feltölt egy online adatbázisba. Megközelítése is egyszerű, szinte minden településről közvetlen buszjárata van, a kórház körül pedig (fizető) parkolók fogadják az autósokat.

Állami intézmények még a florianai Boffa Hospital (két osztállyal), a Mt. Carmel Hospital (főleg mentálhigiéné) és a Karin Grech Rehabilitációs Intézet.

Magánkórházak

Magánkórházakat az ország minden részén találunk. Ezekben azonban (főleg külföldi állampolgárként) semmilyen támogatásra nem számíthatunk a kezelések árából. Ilyenek a Da Vinci Kórház és a St. Anne’s Clinic Birkirkarában, a St. James Group kórházai Sliemában, Ħaż-Żabbarban, Żebbuġban és Burmarradban. Utóbbi cég érdekessége, hogy egy szemklinikát működtetnek a budapesti Szilágyi Erzsébet fasoron is.

Gyógyszertárak

Gyógyszertárt szinte minden településen találunk, ám – Magyarországhoz hasonlóan – éjszaka és ünnepnapokon csak néhány ügyeletes gyógyszertár tart nyitva. Ezekről ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Magyarként hova forduljak?

Magyar állampolgárok az Európai Egészségbiztosítási Kártyával vehetik igénybe az alapszolgáltatásokat, ezt érdemes utazás előtt kiváltani. Ez azonban csak olyan beavatkozásokat fedez, amik az élet megmentéséhez és a beteg szállítható állapotba kerüléséhez szükségesek. Minden másért fizetni kell. A vészhívó telefonszám Máltán (is) 112.

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s