Marsaxlokk

Marsaxlokk nevének megfelelően Málta délkeleti kikötőfaluja, a Marsaxlokki-öböl északi ívében áll. A máltaiak igyekeznek ezt az egy falut érintetlenül megőrizni, mint “máltai” halászfalut, bár ez komoly kérdéseket vet fel, amikor felmerül, hogy a turisták, akiknek mutogatnák, hol fognak parkolni, illetve mivel Málta fő erőműve, a Delimara Power Station a település szomszédságában, a vonzerejét adó tengerparttal szemben áll.

 

Marsaxlokk panorámája

Marsaxlokk panorámája

A község ma is 3000 lakosú, ipar és kereskedelem nem épült ki, és tényleg megfigyelhetjük a halászokat, amint kihajóznak, majd délelőtt visszatérve kipakolnak vagy kiteregetik a hálókat. Igaz, a “piac” (=zsibvásár) már visszaránt a XXI. századba. De ennyi luzzut, kajjikot, frejgatinát, ferillát egy helyen kikötve kevés helyen látni Máltán, mint itt az öbölben.

Csónakok az öbölben

Csónakok az öbölben

A város élete és története szervesen kapcsolódik az öbölhöz. Egyrészt ez a halászok kiindulópontja, ráadásul az öböl hatalmas szája délkelet felé nyílik, innen pedig viszonylag ritkán jön veszélyes vihar, így ezért is kitűnő kikötőhely. Ellenben az öböl partvonala több mint 10 km, így ellenséges támadástól lehetetlen volt védeni. Nem csoda, hogy a falu nem tudott igazán nagyra nőni az ellenséges támadások (többek közt itt szálltak partra az 1565-ös ostrom idején a török seregek is) fenyegetésében. Ez jelen esetben inkább áldás, turisztikai vonzerejét pont az adja, hogy nem épült ki városias településsé.

Marsaxlokk főtere

Marsaxlokk főtere

A legalapvetőbb program napközben a parton sétálni, esetleg figyelni a halászokat, este pedig beülni valamelyik étterembe és aznapi halból rendelni valami finomat. Mást nem nagyon lehet csinálni a faluban.

Halász gondozza a hálóját a parton

Halász gondozza a hálóját a parton

Hasznos információk

A település autóval és busszal is megközelíthető. A parton egyetlen parkoló van, a keleti oldalon. A 81-es és 85-ös buszok közlekednek ide. Vásárlási lehetőség kevés van, inkább csak éttermeket és persze a piacot találjuk itt, utóbbin azonban ételt nem nagyon kapunk. Látnivalói: a kikötő, a templom, illetve a környékben találunk még néhány nevezetességet (Tas-Silġ Marsaskala vagy a San Tumas-torony Birzebbuġa felé). Fürödni nem lehet az öbölben.

Videó

Webkamerák

És ti mit gondoltok?