Għawdex

Għawdex ([aʊːdeʃ], a külföldiek által favorizált spanyol nevén Gozo) Málta második legnagyobb szigete. Máltán belül ez külön világ, ami részben másként is működik, erről szeretnék kicsit írni ebben a bejegyzésben.

Tájkép a Citadellából nyugat felé

Tájkép a Citadellából nyugat felé

Għawdex minden szempontból a “kistestvér” Máltán. Terület (248 km²-68 km²), közigazgatási egységek száma (50-14 helyi tanács) és lakosság szempontjából is (285.000-31.000)  töredéke a fő szigetnek, és politikailag is el van különítve olyan szempontból, hogy külön minisztérium foglalkozik az ügyeivel. A története során mindössze kétszer volt független Maltától: a római időkben, mikor a két sziget két egyenrangú municipium volt, illetve a francia megszállás után (1798-1800), amikor a továbbra is francia kézen lévő Malta mellett önálló lett, nemzetközi védnökség alatt.

Rabat (angol nevén Victoria), a sziget székhelye

Rabat (angol nevén Victoria), a sziget székhelye

A máltaiak számára ez a legeldugottabb hely, ehhez hozzájárulhat az is, hogy még ma is fél órás hajóúttal érhető csak el. Számukra van a “város” (a kikötők körüli kb. 30 településből álló agglomeráció), a “vidék” (Malta déli, nyugati és északi részei) és csak ezután jön Għawdex. Sokan Maltáról ide járnak, ha “elutaznak” hétvégére pihenni: rengeteg kiadó ház és lakás vendége a másik szigetről jön. De találkoztunk olyan emberrel is, aki annyira otthon ülő családból jön, hogy még a kisebb szigeten sem járt soha életében!

Mġarr, a sziget kikötője

Mġarr, a sziget kikötője

Ez sokszor látszik a viszonyulásukban is: most már negatív megkülönböztetés talán ritkán éri a kisebb sziget lakóit, de korábban ez sem volt ritka, és ma is léteznek bizonyos sztereotípiák az għawdexiekről, illetve a beszédük alapján ma is megmondják, ki való oda. A másik látványos különbség: bármiféle fejlesztésről, beruházásról, együttműködésről legyen szó, a kisebb sziget érdeke mindig háttérbe szorul a nagy sziget érdekeivel szemben. Ez legjobban abban látszik, amikor felmerül, hogy a kompok helyett szükség lenne állandó összeköttetésre a két sziget között: ilyenkor minden nem għawdexi egyből környezetkárosításról, tájképrombolásról, anyagi és technikai problémákról beszél, és ezzel általában le is van zárva a vita. Pedig valljuk be (illetve ők): ennél nagyobb tengerszorosokon is sikerült már átkelőt építeni a világon… Ja hogy azért a 30 ezer szigetlakóért nem éri meg? Na erről van szó!

Mivel itt kevésbé pusztították el a mezőgazdasági területeket, Għawdext sokszor Málta “kiskertjének” is tekintik, ez is hozzájárul a vidéki megítéléséhez.

A sziget keleti oldala és a Fliegu, a szigeteket elválasztó csatorna

A sziget keleti oldala és a Fliegu, a szigeteket elválasztó csatorna

Sok szempontból jogtalanok ezek a megkülönböztetések. Nyelvében, szokásaiban, kultúrájában mikroszkopikusak az eltérések, talán csak a lakói zárkózottságát, vagy “összezárását” lehetne felhozni az “idegenekkel” szemben, és ebbe valóban beletartoznak a maltaiak is. A “fejletlenség”, az ipar hiánya, a rossz közlekedés oka viszont érzésem szerint a sztereotípiák önbeteljesítése, sokszor tűnik úgy, hogy Vallettában (a Gozo Ministerium ellenére) önkényesen döntenek a szigetről. Ellenben nincs annyira beépítve, a táj sokkal szebb, élhetőbb, ugyanolyan jelentőségű nevezetességei vannak mint a nagyobb szigetnek (persze arányosan kevesebb).

A Citadella, Għawdex erődje

A Citadella, Għawdex erődje

A tájat itt a mészkőplatók és a köztük elterülő völgyek uralják, nem annyira “lapos”, mint Malta jó része. Hangulatában néha Toscanát idézi. Szép látványt találunk mindenfelé, nagy kedvencem a kilátás Nadurból a csatornára, meg Malta és Kemmuna szigeteire vagy a körpanoráma a citadellából. A mély völgyek is különleges érzést adnak, Wied tal-Lunzjata (Fontana), Wied Ħanżira (Mġarr ix-Xini) mélyén vagy a beltenger partján mintha nem is Európában lennénk.

Qawra, a beltenger Dwejrában

Qawra, a beltenger Dwejrában

Eléggé kuckós típus vagyok, ezt Għawdexen még jobban ki lehet élni mint Maltán. A mély völgyek is hozzájárulnak ehhez, de sziget két legtávolabbi települése között is 15-20 perc az út autóval, egy nap alatt is rengetegszer meg lehet járni a sziget bármely sarkát, és nem nagyon kell útvonalat tervezni, hogy honnan hova menjen az ember. 2011-ben például egy délután alatt elmentünk Ta’ Pinuba, onnan Xlendibe a déli oldalra, onnan Dwejra nyugaton, majd Qala keleten, Rabat középen és Mġarr ix-Xini délkeleten.

Xlendi

Xlendi

A hétköznapi élet is sokkal lassabb, mint a nagy szigeten, itt láthatóan ráérnek az emberek. Sosem láttam valakit rohanni, vagy pl. utcán telefonálni! A buszok sokszor óránként mennek, ha pedig éppen késik vagy nem jön, szó nélkül megvárják a megállóban. Az ebédnek és sziesztának is megadják a módját és idejét. Itt még lehet például pintben kérni az italt (568 ml), ami határozottan szomjúsághoz igazítottabb, mint egy 3 dl-es pohár. A sziget lakói úgy tűnik hogy a sziget minden utcáját és mellékútját ismerik, a mellékutakon néha ugyanolyan forgalom volt, mint a főutakon. Ha nem boltban vásárolunk, hanem árustól vagy bódénál, simán lehet alkudni, ez Maltán már kevésbé általános.

Római sólepárlók Xwejninél

Római sólepárlók Xwejninél

Għawdex látnivalói közül a legfontosabbak: az Azúr Ablak kőíve, a Kék Lyuk tengeralatti barlang és a beltenger, valamint az őrtorony (Dwejra), Mġarr ix-Xini völgye, merülőhely (Xewkija), a Citadella (Rabat), benne a székesegyház és több múzeum, Xlendi öble, San Blas, Ir-Ramla Il-Ħamra (Ramla Bay) és Ħondoq Ir-Rummien strandjaiĠgantija és a kőkör, valamint a Mitħna ta’ Kola szélmalom (Xagħra), a hatalmas kupolás Szent János-templom (Xewkija), Ta’ Pinu zarándokhelye (Għarb), sólepárlók (Xwejni), szélmalom (Qala), Lourdes-i templom, Chambray erőd és a kikötő, ahol ki van állítva az utolsó vitorlás komp, ún. tal-latini (Mġarr).

A Szent János templom hatalmas kupolája

A Szent János templom hatalmas kupolája

Amihez személy szerint különösen kötődöm (a tájakat leszámítva), az egyrészt a sziget őskori emlékei. Bár nem reklámozzák, Ġgantija és a kőkör mellett számos őskori emlék van a szigeten, még ha rosszabb állapotban is: Santa Verna, Borġ l-Imramma, Ta’ Marżiena templomromjai, az qala-i monolit, Ta’ Għejżu és Il-Mixta barlangjai. Ezek részben siralmas állapotban vannak, még állagmegóvásukkal sem törődik senki, több nem is látogatható. Ezek felkeltették az érdeklődésemet, és nekiálltam egy korábban Sara Rich amerikai egyetemista által felvetett turistaútvonal kidolgozásának, amely összekötné ezeket az emlékeket. Talán majd írok róla egy bejegyzést.

A másik személyes kötődésem Ta’ Pinu temploma. Ez a semmi közepén álló neoromán bazilika Málta legfőbb zarándokhelye, ahol sokan kérnek gyógyulást, gyermekáldást, és ezek hálaadományai foglalják el az egyik oldalsó folyosót. Vannak itt újságcikkek, gipszek, és egyik barátunk első ruhája, hálából, amiért szüleinek gyermeke született. Belülről nem jellegzetesen máltai, lehetne akár Budapesten is, de a különleges hely különleges hangulata akkor is minden alkalommal megfog.

Ta' Pinu bazilika

Ta’ Pinu bazilika

Nagyon szeretem ezt a kis szigetet, és nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb sztárok közül is többen ide vonulnak vissza a nyilvánosságtól. Még Máltán belül is családias, otthonos. Alig várom hogy újra ott járhassak és újabb helyeit fedezzem fel!

Az Azúr Ablak

Az Azúr Ablak

Hasznos információk

Għawdex legegyszerűbben a Ċirkewwa felől járó komppal közelíthető meg. Nyáron ezen kívül lehetőség van átkelni motorcsónakkal (akár Kemmuna érintésével) vagy hidroplánnal a repülőtérről. A buszközlekedés megoldott, de ritka, így érdemes autóval jönni, amit a kompon át lehet hozni Maltáról. Vásárolni leginkább Rabatban lehet, éttermeket viszont máshol is találunk. A múzeumok látogatási rendjéről a Heritage Malta honlapján lehet érdeklődni.

Video

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s