Mellieħa és környéke

Mellieħa Malta szigetének legészakibb helyi tanácsa, a második legnagyobb területű a 64 közül. Ez volt az első tanács, ahol több időt töltöttünk Máltán.

Mellieħa Bay

Mellieħa öble, a dombtetőn a város

Mellieħa környéke

Mellieħa környéke

A tanács itt tényleg nem csak a városra vonatkozik, mint pl. Mdinánál vagy Vallettánál, hanem hozzá tartozik az északi Marfa-félsziget is Ċirkewwával és a kompkikötővel, Marfa, Armier Bay, a Fehér-  és a Vörös torony, Għadira és a madárrezervátum, Golden Bay és Selmun. A terület sokáig lakatlan volt, bár létezett itt egy kápolna a középkorban. Először a lovagok erődítései vonzottak embereket a területre, a XIX. századra pedig létrejött a város magja. 

Kilátás a kompról: előtérben a kompkikötő, a tetőn a Vörös Torony, háttérben a város

Kilátás a kompról: előtérben a kompkikötő, a tetőn a Vörös Torony, háttérben a város

A tanács területe a természetbarátok és a vadászok kedvelt helye az országban: itt van a természetvédelmi terület és madárrezervátum (Għadira) és a Foresta 2000 területe, amely Málta eltűnt erdeinek pótlását célozta meg. Ugyanakkor a hatalmas területen a vadászok is jó búvóhelyeket találnak, és a két csoport néha szó szerint harcot vív egymással. Szinte minden részéből gyönyörű kilátást találunk vagy a városra, vagy az öblökre, a Marfa-gerinc tetejéről pedig a Maltát és Għawdext elválasztó csatornára (Fliegu ta’ Malta) és Kemmunára.

A Karraba sziklatető, előtérben Għajn Tuffieħa öble

Għajn Tuffieħa öble, a háttérben a Karraba sziklatető (public domain)

Manikata

Manikata

Itt vannak Málta legnagyobb homokos strandjai, a nagy terület pedig tökéletes biciklizésre, túrázásra is. Ezen kívül sok történelmi látnivalója van: a plébániatemplom, a Selmun palota (most hotel), a lovagok védelmi építményei Ċirkewwa és Armier között (ütegek, bástyák, és a Fehér valamint Vörös torony). Találunk itt ezen kívül II. világháborús óvóhelyeket, Manikata modern templomát, amelyet Richard England máltai építész tervezett, illetve az 1979-es Popeye film díszletét, egy kis öbölben megbúvó halászfalut, amely ma is látogatható. Nagy kedvencem a Marfa-gerinc északi végén álló Mária-szobor, amelynek a talapzatából egy kovácsolt vas lámpatartó áll ki.

Golden Bay

Ramla tal-Mixquqa (Golden Bay)

Selmun palota

Selmun palota

Amiért különösen kedvelem ezt a részt, azok az egymást követő dombhátak és völgyek, a mezőgazdasági vidék, ahol még megfigyelhetjük, hogyan dolgoznak a máltaiak a kiskertjeikben, hogy az agglomeráció nyüzsgése nem ér el idáig. Hosszú sétákat lehet tenni a nyugati oldalon és a Marfa-gerincen, gyönyörködni a kilátásban, ugyanakkor a homokos strandok is pár perc utazásra vannak. Számomra ez a falusi Málta nagyon megnyugtató volt Budapest után és még akkor is elkalandoztunk erre, amikor az agglomerációban laktunk.

Kiskertek a Marfa-gerincen

Kiskertek a Marfa-gerincen

Hasznos információk

Mellieħa Valletta és a repülőtér felől is közvetlen buszjárattal elérhető (a ċirkewwai járatok mind átmennek a területen és a városon). Autóval az 1-es főúton vagy a parti úton (Coast Road) közelíthetjük meg, Vallettától kb. 1 órát számoljunk az útra. Látnivalói fizetősek, a strandok viszont nem, csak ha nyugágyat vagy napernyőt akarunk. Vásárolni kis boltokban vagy a Carrefourban lehet (de ne akkora Carrefourra gondoljunk, mint amekkorák Olaszországban vagy Franciaországban szoktak lenni).

Videók

Pár látványos videó a tanács területéről:

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s