San Pawl il-Baħar

San Pawl il-Baħar (angol nevén St. Paul’s Bay) egy különleges helyi tanács Máltán, ugyanis a nevét valószínűleg sokkal kevesebb turista ismeri, mint a hozzá tartozó településrészekét, Buġibbáét és Qawráét.

San Pawl il-Baħar

San Pawl il-Baħar

San Pawl il-Baħar Mellieħa mellett a másik északi helyi tanács a nagy szigeten. Nevét Szent Pálról kapta, aki a Biblia hagyománya szerint az öböl bejáratánál álló sziget(ek)en szenvedett hajótörést. Több település tartozik hozzá, ezek egy része régi, mint Bidnija vagy Burmarrad, néhány csak a XX. században épült ki, mint a két turistaparadicsom vagy Xemxija.A római időkben még a sziget központjához tartozott, a középkorban elnéptelenedett, az angol uralomig kopár dombok és öblök álltak itt, egy-egy kápolnát kivéve nem volt lakott. Maga a névadó község lakosságszámban lassan elmarad a többi parti településtől, különösen nyáron, amikor a helyi tanács lakossága az üdülőtelepekre érkező nyaralók miatt a háromszorosára nő.

Qawra

Qawra

Nevezetességei népszerűségben többnyire meg se közelítik a “nagy” látnivalókat. Xemxija föníciai sírjait vagy Salina római sólepárlóit alig látogatja valaki, a lovagkori őrtoronyhoz sem állnak sorban a turisták. A Szent Pál-szigetet (Il-Gżejjer ta’ San Pawl) sem egyszerű megközelíteni, mert csónakot kell bérelni hozzá. Különleges látnivaló a Classic Car Museum. A hozzá tartozó dombok (főleg a Wardija-gerinc), a Pwales-völgy és Bidnija-Burmarrad környéke viszont nagyon jó terep egy kis túrázásra, bringázásra. Qawra híres az éjszakai életéről is, de személyes tapasztalatokról nem tudok beszámolni.

A Szent Pál-öböl panorámaképe

A Szent Pál-öböl panorámaképe, a háttérben Xemxija

Mi főleg átutazóban voltunk csak itt, ugyanis az 1-es főút Ċirkewwa felé körbefutja a várost majd áthalad Xemxiján. Egyszer álltunk meg egy kicsit az öböl partján a sétányon, de a látvány elég felemás: az öbölben ringnak a csónakok, szemben viszont Xemxija hatalmas lakóépületei, amelyek agyonnyomják a dombot maguk alatt.

Hasznos tudnivalók

San Pawl il-Baħar megközelíthető bármely Ċirkewwa vagy Mellieħa felé tartó busszal, illetve közúton Sliema-San Ġiljan (Coast Road) illetve Mdina-Mosta-Burmarrad felől. Vásárlás, autóbérlés inkább a két nyaralótelepülésen lehetséges, illetve itt vannak az éjszakai élet helyszínei is.

Burmarradban van a St. James Hospital lánc egyik Highway Clinicnek nevezett kórháza.

Videó

Webkamera

Qawra coast

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s