Kemmuna és Kemmunett

Málta harmadik legnagyobb, szinte lakatlan szigete Kemmuna (közkeletű nevén Comino), nyugaton leszakadt részei alkotják Kemmunett (Cominotto) szigetét, köztük pedig a híres Kék Laguna (Blue Lagoon) öble, máltai nevén Bejn il-Kmiemen (szó szerint ‘A két Comino között’). A szigetek két nagy sziget között félúton állnak, GħawdextőlFliegu ta’ Għawdex, Maltától a Fliegu ta’ Malta csatorna választja el őket.

Kemmuna panorámája a kompról

Kemmuna és Kemmunett panorámája a kompról

Kemmuna szinte csak a Kék Laguna és a Santa Marija torony, illetve a Comino Hotel miatt ismert. A látogatók többsége gyakorlatilag semmi mást nem tud róla, a máltaiak egy része sem sokkal többet. Az idősebb máltaiak jó része soha nem is járt a szigeten. Mindössze négy ember lakja (2011-ben legalábbis így volt), a Vella család tagjai, ennyi maradt a korábbi évszázadok néhány száz fős lakosságából. Neve az ókorban (He)phestia, Lampas, később Chemmona volt, utóbbit az édesköményről (cumin) kapta. Leghíresebb lakója a hispániai Abraham ben Samuel Abulafia, a Profetikus Kabbala iskola alapítója volt, aki 1285 és 1288 között itt élt és alkotott.

Kemmuna a levegőből

Kemmuna a levegőből

A sziget több film forgatási helyszíne is volt: Erik the Viking (1999, Kék Laguna), Swept away (2002, Madonna a Kék Lagunában snorkelezik), The Count of Monte Cristo (2002, a Santa Marija torony volt If vára, illetve a környező sziklák és barlangok), Troy (2003, Kék Laguna), Helen of Troy (2003, Kék Laguna).

Maga a sziget egy mészkőszirt, állandó vízfolyása nincs, növényzete bokrokból áll. Kemmunát északról és keletről, Kemmunetet pedig délről meredek sziklafalak határolják. Filflához hasonlóan gyakran elgondolkodtam, hogy mielőtt a tenger ennyire lepusztította őket, hogy nézhettek ki és meddig terjedhettek?

Tudnivalók

Megközelíteni Mġarr, Ċirkewwa és Marfa felől lehet motorcsónakokkal és hajókkal. Két kikötője a Kék Laguna és a San Niklaw öböl, ahol a hotel is áll. Egyetlen valódi látnivalója a Santa Marija torony. A sziget temploma 1618-ban épült, a Vella család ma is használja. Kemmuna nagy része szigorú természetvédelem alatt áll. A szigeten csak gyalog lehet közlekedni, vásárlási lehetőség legfeljebb nyáron, a mozgóárusoktól van.

A Santa Marija-torony

A Santa Marija-torony

Videók

Sky tour

The island run by a single family

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s