10 meglepő tény Máltáról

Ahogy beszélgetek ismerősökkel máltai útjainkról, bizonyos tényeken szinte mindenki meglepődik. Álljon itt a 10 legérdekesebb.

1. Málta alig fél budapestnyi

Általában tudja mindenki, hogy Málta kicsi, de hogy alig több mint a fele kis (nagy) fővárosunknak, az már meglepetés szokott lenni. Pedig míg Budapest 525 km2 területű, a szigetország mindössze 316. Igaz, amikor ott vagyunk, a változatos táj miatt nagyobbnak tűnik.

Málta-Budapest

2. Létezik máltai nyelv

Az emberekben legtöbbször csak az maradt meg, hogy a máltaiak angolul beszélnek. Hogy van saját nyelvük, azt kevesen tudják, pedig több érdekessége is van: az egyetlen európai és az egyetlen latin betűs sémi nyelv. A rengeteg olasz és angol szó miatt pedig sokszor kikövetkeztethető a téma, bár a szöveg maga érthetetlen.

Függetlenségi emléktábla

3. Nincs állandó természetes édesvize

Itt a Duna-Tisza lapályán elég nehéz elképzelni egy országot, ahol egyáltalán nincs állandó édesvíz. Mivel azonban apró kopár sziklaszirtekről beszélünk, az egyedüli természetes édesvíz a lehulló csapadék és az abból kialakuló áradás, amíg le nem folyik a tengerbe. Az ivóvizet importálják vagy a tenger sótlanításával állítják elő.

Wied Ħanżira, száraz folyóvölgy Gozón

4. Itt áll néhány a világ legrégebbi épületei közül

A kőkori templomépítő kultúra kifinomult épületeket emelt ezer évvel a piramisok előtt, amikor az észak- és nyugat-európai népek még csak kőtömböket tudtak függőleges helyzetbe állítani. Tudomásunk szerint jó negyedszáz templom állt szerte a szigeteken, a legősibb, a Ġgantija Kr.e. 3600 körül épült, monumentális romjai ma is látogathatók.

5. A máltai líra Európa egyik legértékesebb valutája volt

2008-ban Málta bevezette az Eurót, ám addig a máltai líra Európa egyik legértékesebb pénzneme volt: a megszűnésekor 2,3 € ért 1 lírát! Egyike volt azon kevés pénznemnek, amelynek sokáig nem csak 100-as, hanem 1000-es váltópénze (1 líra = 1000 mil) is volt.

Máltai líra bankjegyek

6. Rengeteg filmet forgattak a szigeteken

Csodáltuk valaha Trója partjait? A Gladiátor arénáját? Néztük hogy dobják le Montecristo grófját If vára előtt a szikláról? A Trónok harcában a Vörös Erőd zugait? Popeye kis halászfaluját? Nos, ezeket mind Máltán forgatták, a Wikipedia több mint 100 részben itt készült filmről tud. A fő vonzerő a tenger, a sziklák, az érintetlen középkori városok illetve Európa egyik legnagyobb tengervizes stúdiója, a Mediterranean Film Studios voltak.

7. Kis város hatalmas kupolával

A mindössze 10.000 lakosú Mostában található a Rotunda, avagy a Santa Marija Assunta templom, amelynek kupolája a világ 3. legnagyobb oszlop-alátámasztás nélküli kupolája. 1833 és 1860 között épült úgy, hogy a régi plébániatemplomra állványozták fel, majd elkészülte után a régi templomot lebontották a kupola alatt.

8. A máltai lovagrendnek gyarmatai voltak Amerikában

Bizony, a lassan létjogosultságát vesztő lovagrend még ezzel is megpróbálkozott. A néhány szigetből álló karib-tengeri “gyarmatbirodalom” azonban túl messze volt az anyaországtól, túlságosan a francia korona befolyása alatt állt, így mindössze 14 évet élt (1651-1665). Ezalatt Basseterre városát a francia gyarmatok központjává fejlesztették. A témáról a Pangea blog írt nagyon jó cikket.

St. Barthelemy sziget címere a máltai kereszttel

St. Barthelemy sziget címere a máltai kereszttel

9. Több templom mint négyzetkilométer

Máltán ritka nagy a templomok sűrűsége, 316 km2-en 359 templom és kápolna áll. Közülük 78 önálló plébánia. A legnagyobb templom a fent említett mostai Rotunda, a legrégibb a hagyomány szerint a birgui San Lawrenz, amelyet a normann időkre datálnak. A máltaiak fő zarándokhelye a Ta’ Pinu templom Gozón. A legkülönlegesebb a vallettai Szent János társkatedrális, amely belülről teljesen aranyozott, a padlóját pedig johannita lovagok sírkövei alkotják.

10. A máltaiak többsége nem Máltán él

Egy 2014-es felmérés szerint a máltaiaknak mindössze 31%-a él az anyaországban (1,3 millióból 410.000). Sőt, egyedül Ausztráliában több máltai él, mint Máltán. A diaszpóra tagjai a világ minden részén őrzik a hagyományaikat, bár a legutóbbi felmérések szerint a harmadik generációs máltaiak jó része már nem tanulja meg a nyelvet.

Malta_Knights

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s