5 szerethető dolog a máltaiakban

Evelyn Borg (Eve.com.mt) jelentetett meg egy listát 5 szerethető dologgal, ami jellemző a máltaiakra. Nem fordítom le a cikket, inkább saját történeteket fűzök hozzá.

1. Nem csak útba igazítanak, el is kísérnek

Erről nincs konkrét tapasztalatom, mert csak olyan helyen kértem útbaigazítást, ahol sok turista jár – márpedig minden turistát nem kísérnek el. De azt elmondhatom, hogy hasonló esetekben nem egyszer tényleg el is vittek. Az egyik érdekes helyzet egy hazainduláskor volt: megérkezett a lakáshoz a fizetett transzfer, majd a barátaink is elköszönni. A férj egy perc múlva már mondta, hogy nehogy transzferrel menjünk, majd ők elvisznek. Ami még ennél is jobban meglepett: az értünk érkezett úr ezt olyan természetességgel vette tudomásul, ami árulkodó volt. Egy itthoni szerintem estig szidott volna minket.
A másik jellemző történet az autókölcsönzőben játszódott. Visszavittem a bérelt autót, elintéztük a papírmunkát és indultam kifelé, mikor a srác utánam kérdezett, hogy haza tudok-e menni (a szomszéd faluban laktunk) vagy elvigyen.

2. A vacsoravendégeknek nagy adagot adnak

Jó, le kell szögeznünk, hogy nem az éttermekről beszélünk. De amikor volt szerencsénk máltai családok vendégszeretetét élvezni, sosem maradtunk éhesek, pedig én szeretek enni… Volt ahol nem ültetett vacsora volt a program, de még a beszélgetés mellé kihozott falatkák (olíva, sajtok, mini kolbászkák, és ezek kombinációi, hozzá mártogatni való szószok, ún. dipek) is felértek egy vacsorával. Az esküvő menüje már 33 ilyen fogásból állt, amiket este 10-től folyamatosan hordtak a pincérek, és hajnali 2-kor is simán kaptam belőlük. És mindkét alkalommal olyan friss volt minden, mintha abban a pillanatban készült volna el – nagyjából így is lehetett.
A harmadik alkalom egy átlagos barbecue volt a barátaink teraszán. Itt is négy-ötféle hús, kolbász, négyféle dip, zöldségek és friss kenyér volt az asztalon és a tűzön.

Malta 2011 6. nap 205

Nyúlvacsora

3. Nagyon hazafiasak – legtöbbször

Az eredeti cikk említi, hogy a máltaiak folyton kritizálják az országukat, a jóban is azonnal meglátják a rosszat, de ha egy külföldi próbálná meg kritizálni, azonnal összefognak és helyre teszik.
Az öt pont közül erről van a legkevesebb tapasztalatom, nem szidtam Máltát a barátoknak. Talán a különböző híroldalakon láttam ennek nyomait, ahol a máltai nyelvű kommentek (tehát helyiek, nem sokan beszélik “ok nélkül” a nyelvet) sokszor fröcsögnek a helyzetről, a konkrét témáról, de amint valaki külföldi teszi ezt, mindenki átvált angolra és lehordják, hogy mi köze ehhez az egészhez.
Érdekes egyébként, hogy a kivándoroltakat hol így kezelik, hol úgy.

4. Nagy dolgokat álmodnak… és érnek el

Egy kicsit a máltaiakban is megvan az a mentalitás, hogy “muszáj jobbnak lennünk másoknál” (még ha méretarányosan kevésbé is, mint a magyarokban). De ők valós témákon pörögnek, nem fiktív kategóriákban mint az egy főre jutó Nobel-díjasok vagy a tudományosan megalapozottan legszebb nyelv. Ők véresen komolyan veszik az Eurovíziós dalversenyt, rendre a legnagyobb sztárjaikat indítva rajta, és nem egyszer jobb eredményt is értek el a magyaroknál.
Máltán nem fújolják ki a sportolókat ha nem a legjobb eredménnyel mennek haza. A fociválogatottnak egy győzelem is hatalmas ünneplést jelent, nincs olyan hogy kötelező végeredmény…. és mégis időnként el-elkapnak jóval nagyobb csapatokat is.

5. Büszkék az otthonaikra

Ha belépünk egy máltai házba, gyakorlatilag kizárt, hogy ne gondosan oda válogatott bútort lássunk. Nem láttam még koszos padlót, rendetlenséget. Zsúfoltság az néha van, de abban is látni valamiféle rendet, ha jobban megnézi az ember. Régi bútorok, vaskos szőnyegek, hatalmas festmények, és – ahogy a cikk is írja – időnként műanyag huzat a bútorokon, nehogy valaki a koszos ruhájával a kárpitra üljön. A fiatalabbak (érzésre úgy a mai 30-40esektől lefelé) már kevesebb, modernebb bútor közt laknak, tágas szobákban. Ami nem változik: a tisztaság. És ez éles ellentétben áll a tágabb környezetük tisztaságával, amit sajnos már nem őriznek ennyire akkurátusan.

Malta 2011 2.jpg

Modern lakás

Eredeti cikk

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s