Máltai nyaralás – mit kell tudni?

Máltai nyaraláshoz szeretnék pár hasznos infót összeszedni. Érdemes átfutni, mielőtt nekiindulunk az útnak!

Málta

Málta három lakott (Malta, Gozo/Għawdex és Comino/Kemmuna) és egy sor lakatlan szigetből álló ország a Földközi-tenger közepén, 90 km-re Szicíliától és 330 kilométerre Líbiától.

Az ország az Európai Unió tagállama és a Schengeni Övezet tagja, így EU-állampolgárok számára a beutazás nagyon egyszerű. 90 napig tartózkodási engedély sem szükséges. Fizetőeszköze az Euró. Államnyelvei a máltai és az angol, ezeket gyakorlatilag mindenki beszéli, az olaszt is a legtöbben értik. Magyar nyelvű ügyintézés nehézkes az országban, követség nincs (a római magyar követség felelős Máltáért), egy tiszteletbeli konzul van Sliemában.

Tudnivalók

Málta kicsi, ezt sose felejtsük el. A térképen a távolságok nagyobbnak érződnek, mint a valóságban, ugyanakkor egy múzeumnál, egy rendezvénynél, de akár egy olvasnivalónál se várjunk akkora komplexitást, mint Európában.

Tájékozódás

Málta területe 60%-a Budapestének. Ennek ellenére a régi települések zegzugos útjai miatt nagyobbnak érződik. Érdemes egy térképet, GPS-t tartani magunknál, mert a táblák nem feltétlenül konzekvensek. A városunk nevét is érdemes megjegyezni, mert egy 2-3 budapesti kerületnyi agglomerációban több mint 30 település van összezsúfolva, többnyire felismerhető határok nélkül, így nagyon könnyű belezavarodni. Érdemes figyelni rá, hogy Málta két nagy szigetén (Malta és Għawdex) sok helynév ismétlődik, mindkét szigeten megtalálható.

Utazás

Málta csak repülővel vagy komppal megközelíthető. Egyetlen nemzetközi repülőtere a Malta International Airport Luqában, ide hetente többször jár repülő Budapestről. Komp a szicíliai Pozzalloból jár (ha valaki egy szicíliai nyaralásba illeszti be).
Máltán belül a buszokkal tudunk közlekedni, illetve aki otthon van a baloldali közlekedésben, annak autót bérelni. Figyeljünk, hogy a parkolásért nagyon kevés (táblával jelzett) helyen kell fizetni, mindenhol máshol elkerülhetjük a parkolóőrnek kinéző alakokat! Legfeljebb borravalót lehet adni nekik, ha segítenek helyet találni vagy beállni – illetve vannak jó fejek, pl. a Wied iż-Żurrieq parkolóját őrző bácsi.
A tömegközlekedéshez tartozik még az öblökben néhány csónakjárat (VallettaBirgu/Bormla, VallettaSliema). A szigetek között a Gozo Channel által működtetett komp közlekedik, de magánúton igénybe vehetünk (drágábban) csónakokat vagy akár helikoptert is.

Szállás

A hotelek minősége elég eltérő lehet, és nagyon különböző visszajelzéseket hallottam. Alapvetően azt mondanám, hogy **** esetleg ***+ alatt ne tervezzünk, mert sok helyen nagyon délies a működtetők hozzáállása tisztaság, ellátás és segítőkészség tekintetében. Az olcsóbb hotelek amúgy néhány, turistákkal telezsúfolt település (Sliema-San Ġiljan, Qawra-Buġibba) kis utcáiban vannak, jobb helyen már drágábbak a szobák, akinek számít a környezet, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia.
Lakásbérlés nem olcsó, ha a legolcsóbb hotelhez viszonyítjuk. Ha viszont amúgy is jobb helyre mennénk (több pénzért), és hajlandók vagyunk nyaralás alatt is bevásárolni és elkészíteni magunknak a reggelit és vacsorát pl, akkor lehet hogy olcsóbb ez a megoldás.

Egészség, biztonság

Máltán az egészségügy állapota kb. Magyarországénak felel meg, nem szükséges kötelezően előírt oltás. Akut problémák ellátására az EU-állampolgárok jogosultak, Európai Egészségbiztosítási Kártyával a sürgősségi ellátás ingyenes. A közbiztonság jó, bár a sok turistát fogadó helyeken érdemes vigyázni a holmira, mert lopások előfordulnak.

Időjárás

Málta időjárása jóval melegebb Magyarországénál. Télen sem megy 0-5 fok alá a hőmérséklet, de a szél és a tenger miatt nyáron sem emelkedik 35-40 fölé. Szél szinte mindig van. Tavasztól őszig állandó napsütésre kell készülni, nagyon kevés árnyék van a szigeteken. Vihar, eső júliustól szeptember közepéig szinte kizárt, ősszel és tavasszal szél és rövidebb esős időszakok jellemezők, csak télen gyakori a napokig tartó rossz idő. Az UV-sugárzás a nyár szinte minden napján meghaladja a magyarországi rekordot, így érdemes a lehető legerősebb naptejjel készülni.

Étkezés, vásárlás

A máltai konyha az olasz, angol és arab keveréke, nagyon extra ételeik nincsenek. Specialitások a halak, tenger gyümölcsei, amiket frissen tudnak készíteni, a pastizzi (meleg pékáruk), kecskesajt, húsfélékből a nyúl, növényekből az olíva, kaktuszfüge és citrusfélék. Szokás a barbecue, a nyílt lángon sütött hús, amelyhez kenyeret és mindenféle szószokat készítenek. Helyi sör a Cisk, helyi borok is vannak (a Marsovin a legnagyobb termelő), főleg vörösborok. A helyi üdítő a Kinnie.

Éttermek – mint mindenhol – vannak bőséggel és változatos minőségben. A “drágább jobb” nem mindig válik be, néha nyugodtan megbízhatunk egy kis étteremben is, ugyanakkor a puccosabb étterem sem biztos hogy finomabb ételt csinál.

A csapvíz iható, de érződik rajta a tisztított tengervíz íze. Aki nem szereti, annak érdemes boltban venni palackozott vizet. Ne a hotel bárjára alapozzunk, mert ott az üdítőknél is drágább lehet!

Vásárolni helyi kis boltokban lehet, illetve van néhány nagyobb üzlet (pl. Carrefour, Conad, Lidl, Smart), de az Európában megszokott bevásárlóközpontok és hipermarketek nem léteznek. “Vidéken” érdemes egy kis energiabefektetéssel sok mindent a termelőtől megvenni, általában viszonylag közel találunk péket, hentest, zöldségest és kis élelmiszerboltot is. Zöldséges, halas és pék az ország egy részében teherautóval is jár körbe, gyakorlatilag házhoz szállítva az áruját. Az árak enyhén magasabbak, mint Magyarországon, de nincsenek nyugat-európai szinten.

Ha nem boltban vásárolunk (akár étkezde, akár piac, stb.) mindig előre tisztázzuk az árat és hogy azért mit kapunk. Lehet alkudni, de ha az eladóra bízzuk az árazást, lehet hogy meglepődünk a végén. Kaphatunk egy darab kaktuszfügét 1 €-ért, vagy nem ugyanazt a szolgáltatást kapjuk a pénzünkért, mint az előttünk álló. Fontos tudni, hogy a helyiek sok helyen kapnak kedvezményes árat. Ez általában nem a turisták lehúzása, legtöbbször a helyiek esetén lefelé térnek el az ártól.

Látnivalók

Természeti látnivalók

Málta mészkőszigetei sok szépséget rejtenek. A legfontosabbak:

Malta

 • Kék Barlang (Blue Grotto – Wied iż-Żurrieq, Qrendi): egy mészkőív mögött tenger által kitöltött barlang, ahol a fény gyönyörű kék színt fest a barlang aljára. Csak csónakkal megközelíthető!
 • Għar Dalam (Birżebbuġa): barlang, néhány cseppkővel, mellette botanikuskert, a múzeumban pedig Málta kihalt különleges állatfajait bemutató kiállítás

Kemmuna (Comino)

 • Kék Laguna (Blue Lagoon): homokos aljú tengeröböl, a fehér homoktól gyönyörű kék színe van. Csak hajóval megközelíthető!

Għawdex (Gozo)

 • Qawra (Inland Sea – Dwejra, San Lawrenz): egy beomlott barlang helyén a szárazföld közepén létrejött tengeröböl, amely egy barlangon át kapcsolódik a tengerhez
 • Ir-Ramla Il-Ħamra (Ramla Bay – Xagħra): vörös homokos part az északi oldalon
 • Kék Lyuk (Blue Hole – Dwejra, San Lawrenz): tenger alatti barlang, búvár merülőhely. Csak búvároknak!

Történelmi látnivalók

Malta

Kemmuna (Comino)

 • Santa Marija Tower (középkori őrtorony)

Għawdex (Gozo)

 • Rabat/Victoria: Citadella (Gozo egykori erődítménye, “vára”)
 • Xagħra: Ġgantija (a világ egyik legidősebb még álló emberi építménye), Játékmúzeum

Kulturális látnivalók és szórakozás

Malta

 • Valletta: Szent János társkatedrális (St. John co-cathedral), Szépművészeti Múzeum, Malta Experience (3/4 órás bemutatófilm Máltáról)
 • Mosta: Mosta Dome (templom Európa 3. legnagyobb kupolájával), Crafts’ Village (kézműves műhelyek és boltok)
 • Attard: San Anton Gardens (az egykori nagymesteri nyaraló parkja)
 • Siġġiewi: Limestone Heritage (egykori mészkőbánya múzeummá alakítva)
 • Baħar iċ-Ċagħaq: Splash & Fun Water Park (aquapark), Malta Marine Park (delfinek)
 • Paceville és Qawra: szórakozóhelyek és éjszakai élet

Għawdex (Gozo)

 • Għarb: Madonna Ta’ Pinu bazilika (Málta legfontosabb zarándokhelye)

Ünnepek

Máltán déli módon tudnak ünnepelni. Nagy hagyománya van az ún. festa (búcsú) megünneplésének. Ezen kívül kulturális fesztiválok (pl. Tüzijáték Fesztivál) és állami ünnepek (Notte Bianca – kb. Múzeumok éjszakája) is vannak.

Egyéb turisztikai ajánlatok

A turisták szórakoztatását hivatottak szolgálni a hajós körutazások is. Ezek megkerülik a nagy szigetet vagy akár az egész szigetcsoportot, néhány helyen megállva. Amennyit tudok róluk, akkor érdemes ezt választani, ha a hajózás élményét szeretnénk érezni, mert a megállók rövidek, a meglátogatott helyekre nem sok idő van.

Több helyen kínálják a lovaskocsis városnézést. Ezek kb. 30-40 € körüli árral dolgoznak, saját tapasztalat alapján egy kis határozottsággal 10-15 €-t is lehet alkudni belőle.

Az öblökben időnként van hajós körutazás, nem tudom mennyire éri meg, viszont mindig fixáljuk az árat előre!

Helikopteres vagy kisrepülős körutazásra a luqai repülőtéren lehet befizetni, ezek általában 30-60 percesek.

Egyéb információ

Máltáról a Visitmalta, a máltai turisztikai hivatal honlapján lehet hivatalos információkat beszerezni, ezen kívül hagyatkozhatunk a magyar Wikipedia információira is, amelyek döntő többségéért e sorok szerzője vállalja a felelősséget 🙂 Az útikönyveket érdemes óvatosan forgatni, még a legnevesebbek is gyakran bizonyulnak elavultnak, különösen aktuális információk tekintetében (éttermek, nyitvatartások, vásárlási és információs lehetőségek, közlekedés).

Reklámok

És ti mit gondoltok?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s