Fürdőzés

Máltát teljesen a Földközi-tenger határolja. Az időjárás és a tenger jelenléte miatt is adja magát, hogy az ember fürdeni induljon. Érdemes azonban pár dolgot végiggondolni, mielőtt az első szikláról bevetjük magunkat a vízbe.

A tenger valahogy vonzza az embert, nem kivétel ez alól a megmártózás vágya sem. Azonban nem mindenhol egyformán alkalmas a part és a víz a fürdésre. Málta strandjai közül viszonylag kevés a homokos, csak az északi öblökben és Għawdex partjain találni ilyesmit (Mellieħa Bay, Mixquqa/Golden Bay, Ġnejna Bay, Ramla Bay, Ħondoq ir-Rummien, San Blas). Egyébként sziklákon, létrákon, jobb esetben kavicsos lankán keresztül lehet a tengert megközelíteni. Itt is érdemes végiggondolni a preferenciákat. És nem csak a strand felszíne miatt, hanem mert vízisportokra, kényelmi igényekre csak a turisták által is kedvelt homokos strandok vannak felkészülve.

Mellieħa Bay

Mellieħa öble, jobbra a strand

Bizonyos helyeken a víz minősége nem teszi lehetővé a fürdést. Főleg a kikötők környékén: a Nagy Kikötő és a Marsamxett belső részei a legrosszabbak, de a Marsaxlokk-öböl, a Szt. György-öböl, a Pretty Bay, Mġarr öble, a Spinola- és a Balluta-öböl környékén is érdemes elgondolkodni, bele akarunk-e menni a hajók üzemanyaga és szennyvize közé. Néhány évvel ezelőttig a szennyvízkifolyók környéke is veszélyes volt, míg az EU-csatlakozás miatt el nem kezdték tisztítva a tengerbe juttatni a szennyvizet.

A fürdésre itt is érvényesek ugyanazok a szabályok, mint mindenhol, pl. tudjunk úszni, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe és nyáron 10 és 16 óra között nem szabad sokat a napon lenni, mert Máltán a magyar rekord környékén van az átlagos UV-sugárzás. Fontos ezen kívül, hogy ha nem zárt öbölben fürdünk, akkor ne ússzunk el messze a parttól (érdemes a helyieket figyelni, illetve sok strandon bóják jelölik a fürdőterületet) mert Málta a Földközi-tenger kelet felé tartó felszíni áramlása közepén emelkedik, amely ráadásul a Szicília és Tunézia közötti szűkület miatt fel is gyorsul. Ezen kívül a nyugati oldalt kivéve szinten minden parton jelentős a csónak- és hajóforgalom. A medúzák miatt is érdemes óvatosnak lenni, mert két-három faj fájdalmas és akár orvosi beavatkozást igénylő csípéseket tud kiosztani. Tanácsos megnézni az időjárásjelentést, mert amerről a szél fúj, a szigetnek azon az oldalán valószínűbb a feltűnésük.

Homokos strandok

Mellieħa Bay: Mellieħa alatt fekszik Málta legnagyobb strandja. Busszal és autóval is könnyen elérhető. Homokos strand, mély öbölben, kis hajóforgalommal. Mindenféle vízisportra van lehetőség, ill. lehet bérelni nyugágyat és napernyőt is.

Ramla tal-Mixquqa (Golden Bay) / Għajn Tuffieħa: Mellieħától nyugatra van a másik népszerű homokos part. Tulajdonképpen két része van, amelyeket egy sziklakiszögellés választ el. Északi fele a Golden Bay, homokos parttal és egy hatalmas szállodával. Busszal és autóval megközelíthető. Az öböl egy része van lehatárolva fürdésre, azon túl vízisportokat lehet űzni. Għajn Tuffieħa a sziklatetőről közelíthető meg, ugyanúgy homokos part, de itt nincs sportolási lehetőség.

Golden Bay

Ramla tal-Mixquqa (Golden Bay)

Għajn Tuffieħa

Għajn Tuffieħa

Ġnejna Bay: kis öböl magas sziklafalak között. Busszal Mellieħa, autóval Mġarr felől megközelíthető. Fürdési lehetőségen kívül mást itt nem találunk, de a szép környezet miatt megéri a kirándulás.

Ramla il-Qortin (Ramla Bay): Marfa melletti kis öböl a Gozo-csatornában. Homokos partja apró, és az egyik szálloda tulajdonában van. A komphoz tartó buszokkal és autóval is elérhető, illetve indulnak innen csónakok Kemmuna szigetére.

Ramla il-Qortin

Ramla il-Qortin (Ramla Bay)

Paradise Bay: apró homokos öböl a kompkikötő közelében. A komphoz tartó buszokkal és autóval elérhető.

Bajjet l-Armier: a Marfa-félsziget északi végén található a kettős öböl homokos partjával. Busszal és autóval is körülményes megközelíteni, pont emiatt kedveltebb a helyiek körében. Magáncsónakok kikötője, de vízisportokat is űznek itt.

Pretty Bay: Dél-Málta egyetlen homokos strandja, bójákkal kijelölt fürdőterülettel. A Marsaxlokk-öböl déli végében található, Birżebbuġa központjában, nem messze a Szabadkikötőtől. Bár könnyen megközelíthető, és a turisták körében népszerű, engem azért a Szabadkikötő feltornyosuló darui – és a közelben manőverező hajói – távoltartanak ettől a strandtól.

Ħondoq ir-Rummien: a máltaiak egyik kedvenc strandja Għawdex keleti partján, Qala alatt. Évek óta harcolnak az ide tervezett “fejlesztések”, pl. luxusyachtkikötő és lakópark ellen, amelyek tönkretennék és elzárnák a strandot a látogatóktól. Egyelőre még látogatható, de megközelíteni csak autóval lehet.

San Blas: Nadurtól északra fekvő kis homokos strand. Nehezen megközelíthető, és a tenger az egyetlen vonzereje.

Ramla Il-Ħamra: Nadur és Xagħra között fekszik Għawdex északi partján. Nevezetessége vörös homokja. Ide is terveztek lakóparkot és szállodákat, egyelőre azonban még érintetlen a part.

Ramla il-Hamra

Ramla Il-Ħamra (Ramla Bay, Gozo)

Egyéb strandok

Għar Lapsi: a máltaiak körében az egyik legnépszerűbb fürdőhely. A déli part sziklái közé ékelődő kis öbölben a víz nyugodt, snorkelezésre is alkalmas. Autóval könnyen megközelíthető, busszal viszont körülményes idejutni. Az öblön és egy éttermen kívül semmi nincs a közelben.

Ghar Lapsi

Għar Lapsi

Wied iż-Żurrieq: a déli parton található szűk öböl sziklái is kedvelt fürdőhely. Az öbölben bójákkal elkerített részen lehet fürdeni, a többi terület a csónakok útvonala. Autóval és busszal is jól megközelíthető Valletta és a repülőtér felől.

Wied iż-Żurrieq

Wied iż-Żurrieq

Blue Lagoon: Kemmuna (Comino) híres öble. A part sziklás, de a tenger gyönyörű tiszta, snorkelezésre is alkalmas. Napernyőt lehet bérelni, de nagyon drágán. Megközelíteni csak magánhajókon lehet Ċirkewwa, Ramla Bay vagy Gozón Mġarr felől.

Blue Lagoon

Kemmuna, Blue Lagoon

Mġarr ix-Xini: Għawdex egyik népszerű merülőhelye. A szárazföldben mélyen benyúló öbölben kellemes a fürdőzés, az öböl a búvárok egyik fő tanulóterepe is egyben, előtte a tengerben pedig több érdekes merülőhely is van. Csak autóval megközelíthető, Sannat felől, meredek és rossz úton.

Mgarr ix-Xini

Mġarr ix-Xini

Dwejra: Għawdex nyugati partján, San Lawrenz község mellett található. A beltenger partja lapos, kavicsos, mivel nem nyitott a nyílt tenger felé, biztonságos fürdőhely. Csónakok indulnak innen a barlangon keresztül a tengerre. A partnál található Málta egyik legkedveltebb búvárcélpontja, a Blue Hole, egy 26 méter mély, tengervízzel töltött függőleges kürtő, amelynek 5 méterrel a felszín alatt nyílása van a tenger felé, az aljából pedig egy barlang nyílik. Autóval és busszal megközelíthető.

Dwejra

A beltenger Dwejrában

Blue Hole

Blue Hole, Dwejra

Qbajjar / Xwejni: Marsalforn közelében, Għawdex északi partján egy szikla két oldalán található fürdőhelyek.

Ezen kívül szinte bárhol lehet fürdeni, ahol a part ezt lehetővé teszi, csak fent leírt okok miatt érdemes óvatosan tenni.

1 responses to “Fürdőzés

  1. Visszajelzés: Máltai Ödüsszeia | Fölöttem a felhő·

És ti mit gondoltok?